Villa Den Uilenburg Ewijk anno 2015.
Villa Den Uilenburg Ewijk anno 2015. Foto: Ger Loeffen

Driedelige serie 'Toen en nu'

De villa bij het viaduct

Door Wilbert Leliveld, vrijwilliger archief gemeente Beuningen

Het verhaal gaat dat de vroegere grootgrondbezitter in Ewijk niet wilde dat er villa's werden gebouwd in het dorp, het zou zijn aanzien kunnen aantasten. Voor Den Uilenburg is blijkbaar een uitzondering gemaakt. Dit pand is gelegen aan de Van Heemstraweg tegenover de kruising met de Veluwstraat, enigszins verscholen achter groen.

Op deze locatie was er in de middeleeuwen een kasteeltje met die naam. Rond 1840 worden de ruïnes ervan nog vernoemd in een provinciale inventarisatie van kastelen. Volgens de ingemetselde steen bij de voordeur van de villa op de foto is het pand in 1888 gebouwd in opdracht van de heer Willem van Koolwijk. Willem overleed in 1901 op 71-jarige leeftijd. Evenals vader Hendrik had hij als beroep rentmeester. Hij was gehuwd met Betsie Soer, dochter van de Kneippkuurarts uit Ginneken bij Breda. Willem en Betsie zijn beiden op deze foto vereeuwigd. De foto is genomen door G.M. Burgers uit Beuningen, de fotoglasplaat is in het bezit van het Gemeente archief Beuningen.
In het archief is ook een foto, zeer waarschijnlijk genomen op dezelfde dag, van de vijver die heeft gelegen voor het huis. Veel van dergelijke villa's in de gemeente hadden een vijver, zoals De Asdonck in Beuningen en Kastanjepoort in Winssen. De vijver van de Uilenburg is midden dertiger jaren gedempt bij de aanleg van de Van Heemstraweg. De "nije weg" volgende hier overigens niet het tracé van de stoomtram: dat liep een paar honderd meter in noordelijke richting, achter café het Witte Huis en vóór de boerderij van Jan Kasser aan de Laak.

Tot in de 60'er jaren is Den Uilenburg bewoond door de familie Van Vulpen. In 1976 werd het viaduct en de Waalbrug in gebruik genomen. Het eens zo stille stukje Maas en Waal van de foto wordt nu dagelijks vergezeld van het geluid van langsrazend verkeer.

Binnenkort volgt een item over de Roozenburg in Weurt en de oude pastorie in Beuningen.

Foto uit gemeentearchief Beuningen.