De eerste jaarmarkt van de regio, met vermaak voor jong en oud.
De eerste jaarmarkt van de regio, met vermaak voor jong en oud. Foto: Hans Barten

Appeltern maakt zich op voor jaarmarkt

APPELTERN – De eerste jaarmarkt 'nieuwe stijl' staat in Appeltern op het punt van beginnen. Het parcours is afgezet, de attracties staan klaar en de standplaatsen zijn toegewezen. Het bestuur van stichting Kom naar de Kern verwacht veel van het, in datum verplaatste, evenement. Al is het alleen al omdat op Hemelvaartsdag traditiegetrouw veel fietsers, inwoners van de regio én toeristen, de Maasdijk passeren. En laat de jaarmarkt nu nét dat stukje van Appeltern beslaan.

'Door de jaarmarkt naar voren te halen, zijn we een voorjaarsevenement geworden', aldus Wim Janssen, als bestuurslid bij het evenement betrokken. 'Dat uit zich in een groot aanbod planten, perkgoed en tuinartikelen. We zitten immers midden in het tuinseizoen. Uiteraard zijn er ook producten op het gebied van mode, wonen en lifestyle op de markt te vinden. We hebben voor het eerst selectiecriteria gehanteerd. Dit om te voorkomen dat bezoekers veel van hetzelfde zien', legt Janssen uit.

Eerste jaarmarkt
Mede door de nieuwe opzet hoopt het bestuur van Kom naar de Kern dat de jaarmarkt zich onderscheidt van soortgelijke evenementen. Een verandering van het parcours, met daarin een stuk dijk, moet daar ook aan bijdragen.Een vertrouwd item als het Kinderplein blijft in de nieuwe opzet bestaan. Proberen om de top te bereiken van de klimtoren, racen in een race-simulator en uit je dak gaan op een bungee trampoline, het zijn slechts een paar activiteiten die kinderen deze dag in Appeltern kunnen ondernemen. Elk jaar weet de organisatie weer een spetterend programma neer te zetten voor de jongste bezoekers aan de jaarmarkt. De diverse attracties zijn opgesteld op en bij de speelweide aan de Van der Capellenstraat. Uiteraard is er ook een kleinschalige kinderboerderij en is er keuze uit diverse springkussens.

Straattheater
De Appelternse jaarmarkt is dit jaar wederom het decor voor het Open Maas en Waals Kampioenschap Straattheater. Zeven acts dingen mee naar de prijzen van de vakjury. Maar ook het publiek kan een prijs winnen. Elke bezoeker ontvangt bij binnenkomst een stembiljet, waarop de favoriete act kan worden aangekruist. De act met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Diegene die op het stemformulier de winnaar van de publieksprijs heeft aangekruist, maakt zelf kans op een bedrag van 100 euro.

Al met al reden genoeg om op Hemelvaartsdag een bezoek te brengen aan Appeltern. Meer informatie over het programma: www.komnaardekern.nl.