Afval verzamelen voor de 'Bakenboom'.
Afval verzamelen voor de 'Bakenboom'. Foto: Wil de Kleijn

Appeltern onderdeel van internationale Maasbiënnale

APPELTERN – De Maas moet de komende jaren uitgroeien tot culturele rivier van Europa, althans dat is het streven van stichting Mater Mosa. Om dat te realiseren heeft ze een internationale Maasbiënnale op touw gezet. Een feest langs 925 kilometer Maas, in de zomermaanden van elk oneven jaar. Op zaterdag 30 mei start de eerste editie. Ook Appeltern draagt haar steentje bij.

Mater Mosa brengt de culturele diversiteit en het samenwerkingspotentieel van de 'riviergemeenschap' bijeen en laat een bont palet ontstaan van kunst, ambachten, folklore en streekcultuur langs de gehele loop van de Maas. Vanaf de bron bij Pouilly-en-Bassigny in Frankrijk, via België tot de monding in de delta bij Rotterdam.

Bakenboom
Het initiatief verbindt alle mensen die aan de Maas leven en is er voor iedereen die de rivier een warm hart toedraagt. Medio vorig jaar hoorde Appelterner Wim van Leeuwen voor het eerst van Mater Mosa (vrij vertaald Moedertje Maas) via dorpsgenoten. 'Zij waren betrokken bij een groots Mater Mosa project in Megen (hier verrijst deze zomer een kolossale bamboetempel van 70 meter lang, red.). Ik vond dat Appeltern niet achter kon blijven. Samen met kunstenaar Mohamed Brahimi is het idee opgevat een 'bakenboom' te realiseren. Een boom van zo'n tien meter hoog, gemaakt van pvc en afvalmateriaal dat gevonden is langs de oevers van de Maas. Samen met Cees Roffelsen en Els van Ooijen is het plan vervolgens uitgewerkt', aldus Van Leeuwen.

Inmiddels zijn er zo'n 30 mensen betrokken bij de realisatie van het project, dat de komende weken vorm moet krijgen. 'Het afvalmateriaal is reeds verzameld, zaterdag 23 mei worden van dit materiaal blaadjes, bloemetjes en kunstvormen gemaakt en op dezelfde dag wordt de boom in elkaar gezet', zegt de Appelterner enthousiast. Wim van Leeuwen roept mensen op om zaterdag 16 mei mee te komen helpen bij het ontwerpen van creaties voor in de boom. Belangstellenden kunnen vanaf 14.30 uur terecht op Maasdijk 3 in Appeltern. Mensen die mee willen helpen met het opbouwen van de boom zijn die zaterdag om 9.00 uur welkom bij Peter van Loon in de grote schuur bij het kasteel. Op zaterdag 23 mei worden de creaties die aan de bomen komen te hangen gemaakt met alle mensen die maar willen helpen vanaf 14.00 uur, in de schuur bij Peter van Loon. Op zaterdag 30 mei om 16.00 uur wordt de boom gepresenteerd. Het object blijft staan tot 13 september. Meer informatie over het project bij Wim van Leeuwen, tel. 0487-542349 of matermosa.eu.