Drs. Cathy van Beek (RvB Radboudumc) overhandigt Yvon ten Brummelhuis (rechts) een cadeau tijdens de opening.
Drs. Cathy van Beek (RvB Radboudumc) overhandigt Yvon ten Brummelhuis (rechts) een cadeau tijdens de opening. Foto: Ger Loeffen

Marikenhuis geopend

NIJMEGEN - Onder grote belangstelling heeft de burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, afgelopen zaterdag het Marikenhuis geopend. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen die geconfronteerd worden met kanker, of in het verleden, op welke wijze dan ook, met de ziekte zijn geconfronteerd. Een open en gastvrij huis waar iedereen vrijblijvend kan binnenlopen voor een luisterend oor, praktische informatie of een kop koffie en deel kan nemen aan een van de activiteiten die het Marikenhuis te bieden heeft.

Door Ger Loeffen

Denk daarbij aan gespreksgroepen met lotgenoten, psychologische hulpverlening, mindfulnesstraining, workshops en creatieve activiteiten zoals muzikale ontspanning en schilderen. Er komen inloopspreekuren en er zijn themabijeenkomsten over oncologische onderwerpen als 'kanker en werk', 'kanker in het gezin' en palliatieve zorg.

Alle activiteiten binnen het huis hebben tot doel een bijdrage te leveren aan het sociaal, lichamelijk en psychisch welbevinden van de mensen die, op een of ander manier, getroffen zijn door deze ziekte. Verder biedt het huis informatie over allerlei aspecten die met de ziekte te maken hebben. Dit gebeurt allemaal door getrainde vrijwilligers en ervaringsdeskundigen.
Giften
Het Marikenhuis is tot stand gekomen door giften vanuit diverse organisaties en acties. Een substantieel deel van de 50.000 euro werd opgebracht door de Roparun.

Verder waren er giften van het Ipso, KWF en gemeente Nijmegen. Een vorig jaar gehouden kunstveiling bracht bijna 10 mille op. Uitvaartorganisatie Monuta gaf 2.000 euro voor een opleidingsprogramma voor vrijwilligers.
De openingshandeling bestond uit het maken van een schakel van zes houten mensfiguren door vertegenwoordigers van het samenwerkingsverband: Hubert Bruls; Cathy van Beek (RvB van Radboudumc), Ton Poos (RvB van het CWZ), Guido Adriaansens (Huisartsenkring Nijmegen), Yvon ten Brummelhuis (Marikenhuis) en ervaringsdeskundige Yvonne Ligtermoet. Henny van Benthum, van de Vrienden van het Marikenhuis, overhandigde Ten Brummelhuis de sleutel.
Vriendenboom
Rotary Club Nijmegen Stad en Land plantte samen met de bevriende rotaryclub uit Paderborn in Duitsland een Vriendenboom.

Locatie
Het Marikenhuis is centraal gelegen tussen de twee Nijmeegse ziekenhuizen, aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. De ontmoetingsplek is open voor iedereen uit de gehele regio. Meer informatie over de ontmoetingsplek en de activiteiten: www.marikenhuis.nl