De Drie Waaien in Afferden laat de wieken aanstaande zondag waaien.
De Drie Waaien in Afferden laat de wieken aanstaande zondag waaien. Foto: Hans Barten

Laat de wieken draaien

MAAS EN WAAL - Ons kaaslandje staat er bekend om, molens. En niet zo maar molens, nee, stellingmolens, beltmolens, standerdmolens, noem maar op. Tijdens de Maas en Waalse molendag, op zondag 7 juni, zetten molenaars van 10.00 tot 17.00 uur hun deuren open voor het publiek. Belangstellenden krijgen inzicht in het werk van de molenaar. Bij voldoende wind draaien de molens.

Er zijn twee fietstochten die langs de molens lopen, een route in het oostelijke deel van Maas en Waal en een route in het westelijke deel. Bij iedere molen kan men deelnemen aan een prijsvraag, met daaraan gekoppeld een leuke beloning voor de winnaar. Ook uit het totale aantal inzendingen wordt een winnaar getrokken. Voor de kinderen is er een kleurplaat.

Activiteiten
De molens in Maas en Waal hebben diverse activiteiten op touw gezet. Zo zijn er rondleidingen, optredens en demonstraties. Er zijn tevens meelproducten te koop.

Een molen waar komende zondag gemalen wordt is de Wielewaal in Beneden-Leeuwen. Het "Grootvaders Tijd Museum" is aanwezig met diverse oude werktuigen en gereedschappen. Bij Tot Voordeel en Genoegen in Alphen treden van 14.00 tot 16.00 uur The Lads op. Een twintig-koppige formatie brengt Ierse folk en Schotse muziek. Bij de Beatrixmolen in Winssen is er een spinnewiel-demonstratie. De molens in Beuningen en Alverna doen dit jaar voor de eerste keer mee aan de Maas en Waalse Molendag. Bij molen De Haag in Beuningen is een imker aanwezig. Vanwege de primeur bakt de bakker appeltaarten.

Pieternel
Bij de Korenmolen in Maasbommel wordt rond 13.00 uur een zeilend binnenvaartschip verwacht. Het schip brengt graan om vermalen te worden, zoals het vroeger ooit gebruikelijk was. Het graan zal naar de molen worden versjouwd, waarna de molenaar aan de slag gaat om het te vermalen. Rondom deze activiteit zijn er optredens met muziek en zang en proeverijen in het restaurant.
Deelnemende molens
De volgende molens zijn tijdens de Maas en Waalse molendag geopend:
De Drie Waaijen (Afferden), Tot voordeel en genoegen (Alphen), Korenmolen Schoonoord (Alverna), Standerdmolen Batenburg (Batenburg), De Wielewaal (Beneden-Leeuwen), Standerdmolen De Haag (Beuningen), Korenmolen Dreumel (Dreumel), De Hernense Molen (Hernen), Korenmolen Maasbommel (Maasbommel) en De Beatrixmolen (Winssen).

De molens zijn te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie
Voor meer informatie over het programma en de twee fietsroutes: www.openmaasenwaalsemolendag.nl.