Jeroen van Baren.
Jeroen van Baren. Foto: Hans Barten

Aan de slag in Lwengo

Door Elly Hagen

DREUMEL – Het was hard werken om de opdrachten van dit schooljaar op tijd af te krijgen en de stage goed af te ronden. Het is gelukt en de koffers staan gepakt. Jeroen van Baren stapt morgen op het vliegtuig en maakt de komende weken, met vijftien medestudenten en drie begeleiders, een leerwerkreis naar Uganda.

Het is de derde keer dat een groep van het ROC in Tiel het project Lwengo gaat ondersteunen. Lwengo is een gebied met dorpjes en gemeenschappen in Uganda. De inwoners zijn arm.

De belangrijkste taken van de vrijwilligers zijn om voor mensen gezonder eten en schoon drinkwater te realiseren.
Warm welkom
Jeroen is vierdejaars student verpleegkunde en kijkt uit naar deze werkvakantie: 'Het leeft enorm binnen de groep. Je wordt er in meegesleept', vertelt hij enthousiast. 'We worden op de Afrikaanse manier, met trommels, onthaald. Als tegenprestatie doen wij dan weer het vliegerlied. Dat is een carnavalsliedje met veel bewegingen.' Na het warme welkom zetten de studenten zich, tijdens de ochtenden, binnen het eigen vakgebied in. Jeroen bezoekt dan, samen met plaatselijke collega's, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in de thuissituatie. 'Het is hierbij de bedoeling dat wij kennis uitwisselen en van elkaar leren,' vertelt hij.

Lesgeven
's Middags helpt iedereen mee bij andere projecten, zoals waterputten bouwen, lesgeven en ondersteunen bij sportactiviteiten. Het worden intensieve weken en de verwachting is dat de bedden al snel na het avondeten zullen worden opgezocht. Een prettige onderbreking is dan ook dat er halverwege het verblijf een driedaagse vakantie voor de groep is ingelast. Ze krijgen deze dagen de gelegenheid om verder het land in te trekken en plaatsen te bezoeken waar de gemiddelde toerist niet komt.

Meer informatie
Na de reis praat Jeroen lezers van de Maas&Waler graag bij over zijn belevenissen.

Voor wie op dit moment meer wil weten over het project en de ontwikkelingen wil volgen, kan terecht op studentsforuganda.nl/lwengo.