Ploeg van RTV De Leeuwen tijdens de ploegentijdrit in 2014.
Ploeg van RTV De Leeuwen tijdens de ploegentijdrit in 2014. Foto: Marcel van Elk

Ploegentijdrit volgeboekt

DREUMEL - RTV De Leeuwen houdt komende zondag een ploegentijdrit, waaraan dertig ploegen, met elk vier wielrenners, meedoen. De wedstrijd is volgeboekt. De start is bij de boerderij van de familie Van Schijndel aan de Meerheuvelweg in Dreumel, de finish op de Kavelweg. De rijders komen onder andere over de Bergweg, de Zijvond en over de schilderachtige Merenweg.

Door Anton Janssen

Het parcours is 7,4 kilometer lang en wordt vijf keer gereden. Het traject wordt voor alle verkeer afgesloten. Voorzitter Hans van Eldijk van De Leeuwen schat dat de ploegen tussen de 40 en 60 minuten nodig hebben voor de rit van 37 kilometer. De tijd van de derde aankomende renner van elke ploeg bepaalt de eindtijd. Van Eldijk: "Vorig jaar deden we met dertien teams een testrit. Die is dusdanig goed bevallen dat we nu een echte wedstrijd organiseren. We doen dat binnen de gemeente West Maas en Waal. Het deelnemersveld telt veel interessante ploegen, zoals Hoogte stage van Frank Wakker (winnaar in 2014), 2 x 2 van Marion Gerssen uit Beuningen, Meta Glas met Waldo Duin uit Tiel (een groep triatleten) en Metec, ook uit Tiel." Voor RTV De Leeuwen wordt de ploegentijdrit een krachttoer met elektronische tijdwaarneming. Het eerste kwartet gaat, na het proefdraaien tussen 8.30 en 9.30 uur, om 10.00 uur van start, het laatste team rond 12.00 uur. Tussen elke start zit vier minuten. Op drukke momenten zijn vijftien ploegen met hun tijdrit bezig.

RTV De Leeuwen is een vereniging met enthousiaste wielrenners en mountainbikers, die meedoen aan allerlei georganiseerde en ongeorganiseerde tochten. De leden zijn van alle leeftijden en uit verschillende dorpen in Maas en Waal afkomstig. Ze zijn ook in de winter bij toertochten en met spinning actief. De wielerclub is ook betrokken bij Dijkensport en zet zich in voor de organisatie van de Wielerclassic en de dikke bandenrace. Zelf gaan de renners van De Leeuwen ook regelmatig naar landelijk bekende tochten voor recreatieve wielrenners en mountainbikers. Zo staan bijvoorbeeld de Amstel Gold Race, de Jan Janssen Classic en Limburgs Mooiste op de kalender. Bijna jaarlijks gaan ze ook naar meerdaagse tochten en bekende berggebieden in Frankrijk en Italiƫ.

De club telt ongeveer 150 leden. Die maken, verdeeld over zes groepen, in hun blauwwitte clubkleuren regelmatig trainingsritten. De Leeuwen heeft het motto 'Samen uit, samen thuis', de renners komen als groep weer terug op de thuisbasis in Beneden-Leeuwen. Van Eldijk: "Wij hebben enkele jaren geleden ingezet op een zelfstandige jeugdafdeling. Die actie werd een groot succes. De club telt nu bijna dertig jeugdleden. De jonge renners hebben vier vaste begeleiders, waarvan er twee door NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) gecertificeerd zijn." Bezoekers aan het wielerevenement komende zondag, zijn welkom op het startterrein aan de Meerheuvelweg in Dreumel.