Familie Van Hulst, met v.l.n.r. Hendrik, Dina, Grada, Leen, Gonnie en Kees.
Familie Van Hulst, met v.l.n.r. Hendrik, Dina, Grada, Leen, Gonnie en Kees. Foto: Beeldbank WO2 – NIOD – DiaArchief Mr. A. Hustinx

Vervolg van pagina 1

De bakkersfamilie uit Puiflijk

Door Aafke Labout

PUIFLIJK - Fotografen Hans Barten en Alphons Hustinx hebben op zijn minst één overeenkomst. Beiden legden de Maas en Waalse familie Van Hulst op de gevoelige plaat vast, op exact dezelfde locatie: voor het ouderlijk huis aan de Scharenburgsestraat in Puiflijk. Hustinx deed dat kort na het einde van de oorlog. Barten doet dit, op verzoek van de Maas&Waler, 70 jaar na dato. Als herinnering aan het bevrijdingsfeest, op 3 juni 1945.

Het bevrijdingsfeest omvatte onder meer een optocht met versierde fietsen en karren, ook stond er een zweefmolen in het dorp en werd er gedanst. Tientallen taarten maakten het feest compleet. Fotograaf Alphons Hustinx reisde destijds af naar het Land van Maas en Waal om het gebeuren vast te leggen. De foto van bakkersfamilie Van Hulst ging vervolgens de hele wereld over.

Van het gezelschap op de foto zijn er nog drie in leven, de zussen Dina, Leen en Gonnie. Voor de gelegenheid werden Ton van Hulst (zoon van Hendrik), Pepijn (kleinzoon van Kees) en Gonnie (nichtje van Grada) bereid gevonden om het familieportret compleet te maken. Hoewel de zusjes in meer of mindere mate vergeetachtig zijn, kunnen ze zich de oorlogstijd en de bevrijding nog goed herinneren. 'Het was bij ons thuis de zoete inval', vertelt Leen van Oss-van Hulst. 'Familie en vrienden waren te allen tijde welkom in de knusse woonkamer achter de bakkerij, evenals Engelse, Amerikaanse en Canadese soldaten. Die sliepen hier op zolder', zegt ze, naar boven wijzend. 'Daar kreeg je toen geld voor hè. En die jongens waren dol op de blonde haren van mijn zussen en mij. Er is regelmatig een blonde lok door hen afgeknipt, als herinnering aan hun tijd in Puiflijk.' Het waren deze jongens die er mede voor zorgden dat Maas en Waal in mei 1945 bevrijd werd. 'Wat een geweldig moment was dat. Onvoorstelbaar. Die ontlading en de feestelijkheden naderhand waren zo bijzonder', vertelt ze glunderend. 'De taarten kwamen daarbij goed van pas. En dat waren er wat. De jongens hadden de hele nacht gebakken.'

Alphons Hustinx
De man die het gezelschap fotografeerde was de Nederlander Alphons Hustinx. De wereldberoemde fotograaf en cineast hield zich als een van de eersten bezig met het filmen en fotograferen in kleur. Zo ontstonden in de jaren 1939-1946 meer dan 1.600 kleurenopnames. Ze tonen de alledaagse dingen en gebeurtenissen die ondanks de oorlog gewoon doorgingen. Het betreft de grootste particuliere collectie kleurenopnames uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. In het boek 'Kleur in Donkere Dagen' zijn 300 kleurenopnames uit de jaren 1939-1946 gebundeld. In het boek zijn ook enkele opnames uit Puiflijk te zien, waaronder bovenstaande afbeelding.