Het Bevrijdingsvuur op weg naar Beuningen.
Het Bevrijdingsvuur op weg naar Beuningen. Foto: Ger Loeffen

Bevrijding en Vriendschap, één vuur

BEUNINGEN - Dinsdagochtend 5 mei om 08.00 uur komt een groep hardlopers met het bevrijdingsvuur over de Tacitusbrug in Ewijk lopen. Eerder deze nacht heeft de groep van Hardloop Vereniging Beuningen, onder begeleiding van het bevrijdingscomité en het Rode Kruis, dat vuur in bevrijdingsstad Wageningen opgehaald.

Door Ger Loeffen

Enkele minuten later zal hun kopman, op de grens van de gemeenten Overbetuwe en Beuningen, hoog boven de Waal, het vuur overhandigen aan burgemeester Carol van Eert. Van Eert spreekt zijn dank uit namens de gemeente. Het voorbijrazend verkeer op de A50 ondersteunt zijn woorden luid toeterend. Een twintigtal direct betrokkenen heeft zich onderaan de brug bij de Van Heemstraweg verzameld om het vuur verder te verspreiden over de gemeente. Voor de eerste keer zal het bevrijdingsvuur branden in alle dorpen van de gemeente. Later die ochtend wordt onder grote belangstelling het vuur ontstoken bij het bevrijdingsmonument bij de Corneliuskerk in Beuningen. Onder luid applaus worden de lopers verwelkomd. De vlaggen van Engeland, Canada, Verenigde Staten, Frankrijk en Polen worden gehesen. Het samengesteld muziekgezelschap van Kunst en Volharding uit Beuningen en NAG uit Weurt, onder leiding van Herman van Teffelen, speelt de nationale volksliederen. De Poolse vlag wordt gehesen door de burgemeester van Mikolów, Stanislaw Piechula, en zijn echtgenote. Ook locoburgemeester Bogdan Uliasz, met zijn echtgenote en twee medewerkers van de gemeente Mikolów, zijn bij de plechtigheid aanwezig.

Mikolów en Beuningen zijn al sinds de jaren '80 van de vorige eeuw zustersteden. Op 4 mei was de delegatie ook aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking. De uitwisselingen tussen beide gemeenten leidde enkele jaren een smeulend bestaan. Met de komst van een nieuw bestuur, onder voorzitterschap van Hans Goeman, is het vriendschapsvuur weer opgelaaid. De delegatie maakte een rondleiding door de gemeente en kreeg op de Waalbandijk, in de stromende regen, een korte uitleg over de prachtige natuur aldaar.