Monddood

Laten we eerlijk zijn: het afschaffen van de fractievolgers in West Maas en Waal is een enorme overwinning voor de oppositie. Het bewijst definitief dat ze gevreesd worden door coalitiepartijen Federatie Dorpslijsten en de VVD.

Waarom zou deze coalitie anders besloten hebben de poten onder de zetels van de oppositie uit te zagen? Voor wie de controverse gemist heeft: fractievolgers zijn ondersteuners van raadsleden die voor een bescheiden vergoeding zorgen dat de leden hun werk beter kunnen doen. Vooral voor de kleinere oppositiepartijen zijn ze van levensbelang.

Natuurlijk zijn de kosten van fractievolgers officieel de reden, maar iedereen in West Maas en Waal weet wel beter. De oppositie werd te sterk en maakte commissie- en raadsvergaderingen steeds langer door lastige vragen te stellen over de handel en wandel van burgemeester en wethouders. Overigens kun je als gemeenteraad niet met droge ogen beweren dat het puur een centenkwestie is. Niet als er volop budget is voor nieuwe raadszaalstoelen, iPads en uitstapjes.
En als je dan toch een besluit neemt dat alle partijen raakt, zou het chique zijn te zoeken naar een raadsbrede oplossing. Al was het maar om de onderlinge verhoudingen niet volledig te verzieken. Een goede sfeer lijkt de oppermachtige FD echter niet te interesseren, zolang bijwagen VVD maar op tijd ja en amen blijft knikken.

De FD en VVD hebben getracht de oppositie beentje te lichten, maar ik vrees dat het een averechts effect zal hebben en dat de oppositie nu alleen nog maar harder en harder de confrontatie zal zoeken. Het ambtenarenapparaat wordt minutieus gevolgd, elke stap van een wethouder zal onder een vergrootglas komen te liggen en de burgemeester... Wat zullen we daar nu eens over zeggen?
Merijn Broeders, fractievoorzitter van Sociaal Maas & Waal, begon zijn stemverklaring over deze kwestie met: "Ik voel me monddood gemaakt", waarna Steenkamp hem een paar zinnen later het woord ontnam. Dat maakt elke cynische slotzin van mij overbodig... Laat de stilte spreken.

Dhr. E. van Wijk