In Altforst lopen bezoekers tussen middeleeuwse tenten en ambachten.
In Altforst lopen bezoekers tussen middeleeuwse tenten en ambachten. Foto: Roswitha Beun

Altforst gaat terug naar de Middeleeuwen

ALTFORST - Tijdens PinksterVaria 2015 gaan bezoekers 500 jaar terug in de tijd. In Altforst wordt een heus middeleeuws kampement opgebouwd. Bezoekers lopen midden tussen de tenten en ambachten van weleer. Ook zijn er diverse activiteiten rondom dit thema. Daarnaast is er deze eerste pinksterdag een zeepkistenrace, de bekende jaarmarkt en het fierljeppen.

In het middeleeuwse kampement laten kokkinnen zien hoe er in de middeleeuwen werd gekookt. Zij bereiden diverse middeleeuwse gerechten voor. Tijdens de tocht over het kampement ervaren de bezoekers hoe schilderen er in die tijd aan toe ging. Ook wordt er een smederij opgebouwd.

Zeepkistenrace

Naast middeleeuwse activiteiten is er eerste pinksterdag een zeepkistenrace. De organisatie vindt het jammer dat veel zeepkisten gebouwd worden voor de 'thuiswedstrijden' en geeft daarom iedereen de kans om ook tijdens PinksterVaria deel te nemen aan een zeepkistenrace.

Bijzonder aan deze race is dat de organisatie meisjes een handje wil helpen en juist hen aanspoort ook deel te nemen. 'We vinden dat meisjes te weinig kansen krijgen in de zeepkistenraces. Het idee is dan ook ontstaan om een apart kampioenschap te organiseren', aldus een woordvoerder. 'Het is mogelijk om met een eigen zeepkist aan de race deel te nemen, maar ook met een van de twee zeepkisten die wij hebben klaarstaan', aldus de organisatie.

Deelnemen

Deelname aan de race is gratis. Er zijn drie categorieën, van 8 t/m 12 jaar, 13 t/m 16 jaar en 16 jaar en ouder. Het parcours is gelegen aan de Kerkdwarsstraat. Deelname is gratis. Inschrijven voor de race is mogelijk via www.pinkstervaria.nl. Voor meer informatie: peterjn@caiway.nl.

Behalve de spectaculaire zeepkistenrace en het middeleeuwse kampement is er nog veel meer te zien en te doen tijdens PinksterVaria. Meer weten? Volg de facebookpagina Pinkstervaria, de lokale media of www.pinkstervaria.nl.