Diëgo Li.
Diëgo Li. Foto: Li Diving

Starter in beeld: Diëgo Li

Zweven onder water

Door: Ruben Schiks

Ze zijn jong, ambitieus en woonachtig in Maas & Waal. In de rubriek 'Starter in beeld' meer over hun passie, hun drijfveren en toekomstplannen. Deze keer: Diëgo Li, van 'Li-Diving' uit Alphen.

'We hebben ons allemaal wel eens afgevraagd hoe het zou zijn om in de ruimte te zweven en dan naar de aarde en sterren te kijken. Duiken is niet veel anders', aldus de 18-jarige ondernemer. 'Het voelt als zweven, alleen dan onder water.'

Als een vis in het water

'Sinds vorig jaar run ik samen met mijn vader een groothandel in duikaccessoires. Van slangen tot maskers en van duikvinnen tot complete pakken, wij bieden het allemaal. Inmiddels leveren we niet meer alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland, Spanje, Portugal en op Bonaire en Curaçao. Omdat de verkoop in de wintermaanden iets afneemt gingen we op zoek naar een nieuwe uitdaging naast de groothandel. Die vonden we in Li-Diving, de eerste duikschool in Maas & Waal', aldus Diëgo. 'Zelf was ik acht jaar oud toen ik voor het eerst kennismaakte met de onderwaterwereld. Vanaf die eerste duik was ik verkocht. De vrijheid die je onder water voelt is onbeschrijflijk. Nog steeds voel ik mij iedere keer spreekwoordelijk 'als een vis in het water', vertelt de starter gepassioneerd.

Instructievijver

'Vorige maand is onze duikschool officieel geopend. Naast ons woonhuis in Alphen hebben we een bedrijfsruimte omgebouwd tot duikschool. Daar verzorgen we onze theorielessen. Buiten hebben we een complete instructievijver aangelegd, bestaande uit drie verschillende platformen. Op die manier kunnen we beginnende duikers vanaf de eerste introductieduik opleiden tot zelfstandig duiker. Om te wennen aan het leven onder water, en om de schoonheid van de vissen te ervaren, zwemmen er in de vijver standaard 38 koikarpers, twee steuren en één zeelt.'

Duiken met een beperking

'Een gevoel van vrijheid ervaren is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mensen met een lichamelijke beperking bijvoorbeeld, zijn soms aan een rolstoel gebonden. Wij zijn speciaal opgeleid om mensen met een beperking te laten duiken. Zo kan iemand die tot zijn middel verlamd is bij ons toch onder begeleiding duiken, en zo ook even een gevoel van vrijheid ervaren. De stilte en rust die men ervaart onder water kan voor mensen met een beperking soms therapeutisch werken. Iemand met autisme kan zich bijvoorbeeld helemaal ontspannen wanneer hij één is met de vissen, en zich even af kan sluiten van de prikkels boven water', vertelt de jonge ondernemer.

De Gouden Ham

'Om als duiker te wonen in een streek gelegen tussen de rivieren is geweldig. De Maas en Waalse wateren zijn enorm geschikt om in te duiken. Als geboren en getogen Alphenaar verken ik regelmatig De Gouden Ham onder water. Het water daar is kraakhelder en er zwemmen prachtige vissen. Het ecologisch systeem verkeert er in perfecte staat. Binnenkort starten we daar dan ook met duikworkshops voor personeelsfeesten, vrijgezellendagen enzovoorts. Op die manier hoop ik mensen te kunnen enthousiasmeren voor de duiksport en onze prachtige veelzijdige streek', aldus een trotse Maas en Waler.