De vrijwilligers van Buurtbemiddeling gaan in duo's op pad.
De vrijwilligers van Buurtbemiddeling gaan in duo's op pad. Foto: Buurtbemiddeling

Van burenruzie tot buurtbemiddeling

MAAS EN WAAL – Geluidsoverlast, overhangende takken in de tuin, een hond die blaft, rommel in het trappenhuis of stankoverlast kunnen reden zijn voor een burenruzie. Om irritaties tussen en overlast van buren en buurtgenoten succesvol aan te pakken is er buurtbemiddeling. Het project loopt al vijf jaar in de gemeenten Beuningen en Druten. Vorig jaar werd ook in West Maas en Waal met buurtbemiddeling gestart.

Zo'n achttien mannen en vrouwen werken vrijwillig voor buurtbemiddeling. Ze komen in actie bij (kleine) irritaties en lichte vormen van overlast tussen buren en buurtgenoten. Om te voorkomen dat buurtbemiddeling nodig is, kunnen buren al veel zelf doen. Daarover gaat de workshop 'Goede Buren', die binnenkort plaatsvindt op drie locaties.

Buurtbemiddeling is een samenwerking tussen de gemeentes, woningcorporaties De Kernen en Standvast Wonen en NIM Maatschappelijk Werk. Marije van Leeuwen, Laura Bongers-Hübner en Sacha Bucciarelli zijn samen met vijftien andere vrijwilligers de buurtbemiddelaars in de gemeenten Beuningen, Druten en West Maas en Waal.

Buurtbemiddeling is een laagdrempelig middel. De bemiddelaars volgen trainingen, maken geen dossiers en privacy staat centraal. Als iemand klachten heeft over buren of buurtgenoten, kan hij gratis buurtbemiddeling inschakelen. Coördinator Ingrid Peters (NIM) krijgt de klacht binnen en beoordeelt of het conflict voor buurtbemiddeling in aanmerking komt. 'Is dit het geval, dan zorg ik ervoor dat twee buurtbemiddelaars op pad gaan', aldus Ingrid.

Essentie van het probleem

De buurtbemiddelaars hebben met beide buren een gesprek, waarbij besproken wordt wat het probleem is. 'We luisteren goed en oordelen of veroordelen niet', aldus Marije. Eenmaal gesprekken gehad, dan roepen de bemiddelaars de twee partijen op neutraal terrein bij elkaar. 'Als de partijen bij elkaar zitten, proberen we naar de essentie van het probleem te gaan. In een gesprek krijgen de buren duidelijkheid over elkaars situatie, begrijpen ze elkaars gedrag beter en kan er wederzijds begrip ontstaan', aldus Laura. Sacha vult aan: 'Als de angel eruit is, komen oplossingen vaak vanzelf en is een probleem snel opgelost.'

'Als het lukt om een conflict te beëindigen, geeft dat een geweldig gevoel. Je ziet een bepaalde opluchting bij mensen verschijnen. Op zo'n moment weet je dat je je werk goed hebt gedaan', zeggen de drie eensgezind.

Workshop

Wie eens kennis wil maken met Buurtbemiddeling kan een workshop bijwonen. Buurtbemiddeling houdt binnenkort een workshop over het bespreekbaar maken van overlast tussen buren. Tijdens de workshop leren de deelnemers een conflict herkennen. Maar er worden ook handvatten aangeboden. Verder is er ruimte om in de praktijk te oefenen en ervaringen uit te wisselen.

De workshops vinden plaats op 19 mei van 10.00 tot 12.00 uur in D'n Dulper in Boven-Leeuwen, op 28 mei van 19.00 tot 21.00 uur op het kantoor van NIM in Beuningen en op 3 juni van 10.00 tot 12.00 uur in de Tramremise in Druten. Aanmelden voor de workshop kan tot 10 mei bij Ingrid Peters via buurtbemiddeling@nim.nl of via tel. 024-323 27 51. Deelname is gratis.