Bryan Martens.
Bryan Martens. Foto: Wim Arts

Passie voor de Tweede Wereldoorlog

BENEDEN-LEEUWEN – Doordeweeks staat de 33-jarige Bryan Martens onder de brug of in de smeerput, auto's te repareren. In zijn vrije tijd zoekt hij naar oorlogsresten en stelt zich voor, als hij een schuttersputje vindt, hoe soldaten zich hier zeventig jaar geleden gevoeld zullen hebben.

Door Elly Hagen

Zijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog begon toen zijn vader, 60 jaar na de Tweede Wereldoorlog, een boek over opa maakte. Bryan heeft zijn opa nooit gekend, maar werd geraakt door de verhalen over hem. Over het verblijf in Rotterdam, tijdens de bombardementen, en over de razzia's. 'Opa vluchtte het bos in en mijn oom moest dan met de fiets ergens naartoe, waar mijn opa deze weer van hem overnam. Uit zijn boek blijkt dat hij absoluut niet voor de Duitsers wilde werken. Zelfs toen hij op transport naar Duitsland moest, om daar te werken, sprong hij van de trein', vertelt Bryan.

Waardering

Bryan verdiepte zich steeds meer in de oorlog. Samen met zijn vader bezocht hij Auschwitz en Normandië. Normandië was groots, daar heeft hij veel gezien, maar lang niet alles. Auschwitz vond hij erg indrukwekkend: 'Dat valt met geen pen te beschrijven. Dat was pittig en heeft mij letterlijk met beide benen op de grond gezet. Het heeft zo'n enorme indruk achtergelaten. Eigenlijk moet iedereen dat gezien hebben, dan krijg je weer waardering voor onze vrijheid', meent Bryan. Hij gaat door met lezen, zoeken op internet en musea bezoeken. Hij verzamelt ook spullen en gaat regelmatig op pad met een metaaldetector. Een kameraad van hem vond onlangs containers die uit vliegtuigen werden geworpen. Deze knappen ze samen op. 'Ik vind alles mooi, spullen, voorwerpen, verhalen. Het mooiste is om het zelf te vinden of iets te krijgen waar iemand een verhaal bij heeft. Zo kreeg ik bijvoorbeeld een oude thermoskan, die in Boven-leeuwen met een Engels vliegtuig in een boomgaard is neergekomen. Die kan is bij graafwerkzaamheden naar boven gekomen', vertelt hij enthousiast. Bryan wil graag met mensen in contact komen die een verhaal of spullen hebben. Zij kunnen contact opnemen via b-martens@live.nl of tel. 06-41 76 61 39.