Beunings vuurwerk

En weer stapt in Beuningen een fractievoorzitter op. Na CDA'er Fons Mentink, die feitelijk vooral als invaller fungeerde, valt nu het doek voor Ria Straathof van de PvdA.

Haar vertrek heeft een duidelijke reden: Ria vindt dat er interesse ontbreekt bij de coalitie voor wat de oppositie inbrengt.

"What's new?" zou je zeggen. Toch heeft de PvdA-dame wel een punt. De BN&M en D66 combo kwam een jaar geleden aan de macht en zou het volledig anders gaan doen. In deze zware Beuningse tijden moest iedereen bij het bestuur betrokken worden, zeker de oppositie.

In de praktijk is daar uiteraard niets van terechtgekomen, de coalitie vindt het namelijk wel best zo. En neem het ze eens kwalijk: BN&M is met 9 zetels een kolos die slechts één andere partij nodig heeft voor een meerderheid.

Ze kozen voor het zeer zwakke D66 en genieten sindsdien van een alleenheerschappij.

Dat Ria en de rest van de oppositie in de Calimero-achtige "wij zijn klein en hullie zijn groot" slachtofferrol kruipt is niet helemaal terecht. De oppositiepartijen lijken niet genoeg hun best te doen om D66 in hun kamp te krijgen. Dat is de enige manier om eens tegen BN&M in te gaan.

Trouwens, om toch nog wat humor in dit taaie stukje te krijgen... Zoek eens op de Beuningse D66-website naar een column van de mij verder onbekende Eric Oomen. Volgens hem wordt "D66 steeds meer zichtbaar in Beuningen". Als het niks wordt in de lokale politiek kan de beste man direct aan de bak als stand-up comedian.

Afsluitend nog even terug naar 'de frustratie van Ria' (dat klinkt als een slechte streekroman). Dat ze opstapt verhelpt de reden van haar vertrek niet. Wat helpt is een krachtige oppositie zoals de VVD dat doet. Haar opvolger Sijmen Versluis heeft als oud-wethouder wel ervaring met een relletje.

Hoopvol wacht ik op vuurwerk...

Dhr. E. van Wijk