Het Joods monument op de dijk in Druten.
Het Joods monument op de dijk in Druten. Foto: Hans Barten

Herdenken op de fiets

DRUTEN - In het kader van 70 jaar vrijheid hebben de gezamenlijke 4 mei comités in de gemeente Druten een fietsroute in kaart gebracht. De fietsroute komt langs veertien gedenkplekken. Op zondag 3 mei tussen 13.00 en 17.00 uur zijn bij alle gedenkplaatsen mensen aanwezig die bezoekers over de betreffende plek vertellen. Belangstellenden kunnen terecht op de volgende plaatsen:

1. H.H. Ewaldenkerk, Druten: op 7 oktober 1944 werden de kerk, de pastorie en enkele omliggende huizen door mortiervuur getroffen.
2. Molenhoek, Druten: op het Nederlands Hervormde kerkhof ligt het graf van de Britse soldaat John Webster. Hij sneuvelde op 1 januari 1945 op 34-jarige leeftijd.
3. Herdenkingsmuur op het R.K. kerkhof aan de Molenstraat, Druten: aan weerszijden van de herdenkingsmuur staan de namen van vier personen die in de oorlog zijn omgekomen ten gevolge van het vergissingsbombardement op Nijmegen, op 22 februari 1944.
4. en 5. Ambtshuisplein, Druten: monument 'Sint Joris en de draak' toont de namen van zeven omgekomen militairen en vier gesneuvelden door oorlogsgeweld na 1940. Het monument 'de beschermengel' herinnert aan de evacuatie van ongeveer 400 personen van Boldershof.
6. Waalbandijk, Druten: monument dat is opgericht ter herinnering aan de uit Druten verdwenen Joodse gemeenschap en hun synagoge.
7. en 8. R.K. kerk, Puiflijk: vier oorlogsgraven en een gedenksteen nabij de R.K. kerk.
9. Oude Toren, Puiflijk: de zonnewijzer is een geschenk van een onderdeel van het 24e Regiment Infanterie.
10. Scharenburgsestraat, Puiflijk: op deze plek staat nog een kazemat, gebouwd tijdens de mobilisatietijd.
11. Kerkpad, Horssen: graven van soldaten, nabij de N.H. kerk.
12. Kruispunt Rijdt en Molenweg, Horssen: het Luskemonument herinnert aan burgemeester Luske, die voor onderduikadressen zorgde.
13. en 14. R.K. kerk, Deest: nabij de kerk staat een monument ter herinnering aan gesneuvelde (Deestse) soldaten. Ook liggen er graven van slachtoffers, die zijn omgekomen door de inslag van een vliegende bom.