Nieuw computersysteem

Stel, u zit financieel diep in de problemen. Dat is een verschrikking, maar gelukkig kunnen we in Nederland bij de gemeente aankloppen voor dergelijke uitzonderlijke noodgevallen.
Dus u overwint alle schaamte en stapt uiteindelijk het gemeentehuis binnen om uw nijpende problemen aan een ongetwijfeld kritische ambtenaar voor te leggen.

Dan blijkt die gemeente er dus, u leest het goed, twee maanden over te mogen doen om te bepalen of u wel recht heeft op hulp en die termijn mogen ze nog verlengen ook. De gemeente West Maas en Waal is er in maar liefst 25 procent van alle hulpaanvragen nog niet aan toegekomen om zelfs maar een begin van een antwoord te formuleren.

De partij Sociaal Maas en Waal kwam hier achter, na het stellen van raadsvragen over de kwestie. De antwoorden op deze relatief eenvoudige vragen kwamen, hoe kan het ook anders, veel te laat. Om exact te zijn, er gingen vijf maanden over heen.
De reden die de wethouder geeft voor de oplopende wachttijden is 'een nieuw computersysteem'. Alleen 'de brug stond open' en 'mijn hondje heeft mijn huiswerk opgegeten' zijn slechtere smoezen. Maar daarmee lijkt de kous wel af, want over oplossingen is niets bekend. Een verbeterplan is nog niet in zicht, ook al werken Tiel en Culemborg met hetzelfde systeem en zijn daar al wel aanpassingen en verbeteringen toegezegd aan de raad. Sterker nog, de wethouder wist niet eens dat buurgemeenten met hetzelfde euvel kampen en er al wel wat aan doen.
Alle ambtelijke laksheid op een bedelstafje... We hebben het hier over mensen die, om welke reden dan ook, in een zeer kwetsbare positie terecht zijn gekomen. Ik hoef toch niet uit te leggen welke problemen ook een gemeente kan krijgen als je deze mensen veel te lang aan hun lot overlaat?
De Partij Sociaal Maas en Waal heeft uiteraard vervolgvragen gesteld over de kwestie. Met een beetje mazzel worden die nog voor de kerst beantwoord...

Dhr. E. van Wijk