Vrijmarkt in Maas en Waal tijdens Koningsdag in 2014.
Vrijmarkt in Maas en Waal tijdens Koningsdag in 2014. Foto: Hans Barten

Oranjecomité geeft Koningsdag meer glans

Door Anton Janssen

DREUMEL - Het Oranjecomité in Dreumel heeft de respectabele leeftijd van 95 jaar bereikt en wil Koningsdag 2015 meer glans geven. Het geeft oranjedag 27 april een extra dimensie. Naast de gebruikelijke activiteiten is het plein aan de Ekershof die middag strijdtoneel van spannende elementen onder de noemer 'Gein op het Plein'.

De jaarlijkse versierde fietsenoptocht gaat 's morgens vanaf 10.30 uur door het dorp en de vrijmarkt en spelletjes zijn vanaf 13.30 uur op het dorpsplein te vinden. Van Jong tot Oud, onder het motto 'Van Dreumel, voor Dreumel' moeten de zeepkistenrace, bankenrace, winkelwagenrace, klompenrace en de stilettorun (rennen op hoge hakken) bij dit negentiende lustrum voor spektakel op het plein zorgen.
Karin de Vree en Annelies van Rijn vertellen over de specialiteit van deze dag die een groep van hun comité in de steigers heeft gezet: "Koningsdag 2015 moet een mooie herinnering opleveren, we gaan die ook voor het nageslacht vastleggen. Dankzij de steun van middenstand en bedrijfsleven kan Iedereen kosteloos meedingen naar de hoofdprijzen. Er zit 1500 euro in de prijzenpot."

Het plan heeft ook een serieuze achtergrond: "We brengen een middag vullend programma dat ook leefbaarheid rond het nieuwe dorpshart van Dreumel moet brengen. Er wordt voor deze dag flink aan het plein gesleuteld. Er komt vanaf het kerkplein een schans voor de zeepkistenrace. De overige vier onderdelen starten op het plein. Daarnaast is er voldoende ruimte voor de kinderactiviteiten en kunnen de kijkers de races op de voet volgen."

De verrichtingen van de sportievelingen worden nauwlettend gevolgd door een technische jury, een andere jury kent de originaliteitsprijs en de pechprijs toe. Minstens vijftig vrijwilligers en een gastvrouw, ladyspeaker en twee razende reporters werken mee. En De Vree en Van Rijn hopen dat Gein op het Plein, eventueel in afgeslankte vorm, volgend jaar een vervolg kan krijgen. Het hangt af van de belangstelling en de ervaringen."

Alle verdere informatie op de site ocdreumel.nl. Aanmelding voor de races moet vooraf gebeuren. Het formulier op de site ingevuld en ondertekend inleveren bij Karin de Vree.