Deze drie dames blikken vooruit op de Drutenloop.
Deze drie dames blikken vooruit op de Drutenloop. Foto: Hans Barten

Drutenloop in trek

DRUTEN - De Drutenloop beleeft zondag 12 april alweer zijn negende editie. De in populariteit groeiende loop is het eerste onderdeel van het PK HardloopCircuit. De lopers kunnen kiezen uit vijf afstanden: de 1 en 3 kilometer jeugdloop, de halve marathon, de 5 kilometer en de 10 kilometer.

Door Anton Janssen

Afgelopen zondag werd vanaf de Markt een geslaagde testloop gehouden. Veel deelnemers doen wekelijks mee met trainingsgroepen van onder meer Patty de Kleijn, HRunning en Train Buiten. De actievelingen gaan ook regelmatig individueel op pad. Enkele lopers blikken alvast vooruit:

Annemarie Eskes

Leeftijd: 42
Woonplaats: Puiflijk
Afstand: halve marathon
Verwachte eindtijd: < 2 uur

Annemarie begon in 1998 met hardlopen en heeft dat enkele jaren onderbroken. Nu is ze weer regelmatig actief en doet in mei ook mee aan de Marikenloop. Ook de Dijkenloop staat op haar kalender. Annemarie: "Hardlopen is een fijne sport, iedereen kan het doen. Ook in je eentje, zoals ik, wanneer je tijd hebt. Vroeger woonde ik in Renkum en trainde in de bossen. In Maas en Waal zijn de dijken leuk, het lopen in het open veld vind ik minder en gevaarlijk door het verkeer. Tijdens het sporten maak ik het hoofd leeg en probeer ik nieuwe ideeën op te doen. Wanneer ik in de toekomst meer vrije tijd heb, is de marathon misschien iets voor mij."

Henk Reijnen

Leeftijd: 40 jaar
Woonplaats: Druten
Afstand: 10 kilometer
Verwachte eindtijd: < 50 minuten

Henk is na de jaarwisseling van 2012 aan de hand van een app met hardlopen begonnen en deed in dat jaar aan de Drutenloop mee. Hij vindt het hardlopen ontspannend: "Ik ga vaak hardlopend naar mijn werk in Tiel, ongeveer 20 kilometer. Ik wil dit jaar onder meer ook de halve marathon in Eindhoven lopen, de Dijkenloop in een estafettegroep en de Zevenheuvelenloop. De Drutenloop wil ik voor geen goud missen. Hardlopen is voor ons een gezinssport. Mijn vrouw Judith en de kinderen doen ook mee aan de Drutenloop. De Drutenloop moedigt je aan verder te gaan in deze sport."

Ilse Schutte

Leeftijd: 42 jaar
Woonplaats: Puiflijk
Afstand: halve marathon
Verwachte eindtijd: < 1u 50

Ilse is al een jaar of vijf actief in het hardlopen. Het is gemakkelijker te combineren met het gezin. Ilse: "Je kunt zelf je tijd indelen. Hardlopen voelt voor mij als een passie. Ik zit bij de loopgroep van Hennie Roodhorst en ga één of twee keer per week zelf trainen. Ik ga regelmatig naar wedstrijden, ook in Maas en Waal. De Drutenloop is erg leuk. Ik ben best fanatiek, maar doe niet mee om steeds betere prestaties te leveren. In wedstrijden loop ik altijd solo, want ik wil mijn eigen tempo aanhouden. Dat voelt het beste. Trainen motiveert me om door te gaan."

Mientje van Thiel

Leeftijd: 61 jaar
Woonplaats: Deest
Afstand: 5 kilometer
Verwachte eindtijd: < 28 min.

Mientje ging in 2013 hardlopen en zit bij de groep van Patty de Kleijn. Ze vindt lopen geweldig, deed dit jaar al enkele lopen, maar maakte bij de Stevensloop in Nijmegen een flinke val, waarna ze in de bezemwagen belandde. Dat weerhoudt haar er niet van de Drutenloop te lopen. Mientje: "Ik ben een sportief type. Zo fietste ik ruim twaalf jaar lang dagelijks 30 kilometer heen en terug naar mijn werk in Groesbeek. Het leuke van hardlopen? Het is geweldig, ik heb er spijt van dat ik er niet eerder mee ben begonnen. Ik heb ook gewandeld en enkele keren de Vierdaagse gelopen. Hardlopen geeft me meer kick. De Drutenloop doe ik meestal op 10 kilometer. Dit keer wordt het 5 kilometer, om samen met een schoonzus te kunnen lopen."