Inge van Asten.
Inge van Asten. Foto: Boerenkratje

Starter in beeld: Inge van Asten

Vers van het land

Door Ruben Schiks

Ze zijn jong, ambitieus en woonachtig in Maas & Waal. In de rubriek 'Starter in beeld' meer over hun passie, hun drijfveren en toekomstplannen. Deze keer: Inge van Asten van 'Boerenkratje' uit Boven-Leeuwen.

Iedere maandag rijdt ze met haar Volvo naar klanten van Nijmegen tot aan Tiel. Op de achterbank stapels met 'boerenkratjes', gevuld met de beste producten. Vers van het land (van Maas en Waal). 'Al jaren at ik uit mijn eigen moestuintje', vertelt Inge enthousiast. 'Ik was het eten uit de supermarkt en de verhalen erover helemaal beu. Omdat de opbrengst van mijn eigen oogst niet genoeg was voor ons gezinnetje ging ik op zoek naar lokale leveranciers. Ik ontdekte de mooie producten die onze streek rijk is en dat wilde ik graag met anderen delen. Zo ontstond het idee voor Boerenkratje.'

De boer op

'Ieder weekend ga ik 'de boer op' voor de oogst van de week. Zorgvuldig selecteer ik dan, samen met de leveranciers, de beste producten. Wekelijks is een kratje gevuld met groenten, vlees, vis, zuivel, eieren en soms iets extra's. De inhoud is genoeg om drie tot vier dagen mee te koken. De producten zijn allemaal afkomstig van lokale boeren uit Maas en Waal. Zij hebben het de laatste jaren erg moeilijk gehad en ik vind het fijn dat ik hen op deze manier kan steunen. Waarom groenten uit Spanje of Polen importeren als de mooiste producten in onze eigen omgeving groeien? Bovendien was de uitspraak 'weet wat je eet' nog nooit zo treffend', vertelt de jonge starter gepassioneerd.

Eten wat de pot schaft

'Voor mijn afnemers blijft het elke week een verrassing wat er in het kratje zit. Het is dus lekker ouderwets 'eten wat de pot schaft'. Ik hoor vaak van klanten dat zij het zo fijn vinden niet zelf te hoeven kiezen en bedenken wat ze eten. In een samenleving waarin veel gezinnen bestaan uit tweeverdieners kunnen mijn boerenkratjes daarom echt ontzorgen', aldus de dertigjarige onderneemster. 'Wie niet zo creatief is in de keuken hoeft zich niet druk te maken. Bij bij de producten zitten wekelijks nieuwe en verrassende recepten. Zo hebben veel gezinnen afgelopen week kunnen genieten van huisgemaakte friet met kip en appelmoes. Bereid met aardappels uit Bergharen, kip uit Winssen en appels uit Boven-Leeuwen.'

De streek op tafel

'Ik ben gek op Maas en Waal. Nog iedere week ontdek ik tijdens mijn 'inkooptochtjes' schilderachtige landweggetjes en verbogen natuurschoon. Die ontdekkingen maken me trots en geven me energie. Dat gevoel wil ik graag delen. Ik wil anderen enthousiasmeren over de veelzijdigheid van onze woonomgeving door de streek op tafel te brengen', besluit een trotse Maas en Waler. Wie nieuwsgierig is geworden naar het 'Boerenkratje' kan een proefkratje bestellen. Wie een abonnement neemt wordt iedere week getrakteerd op een verse Maas en Waalse verrassing. Zie ook: www.boerenkratje.nl.