Leonie Klaassen, Janneke van Oosteren en Rianne Steeg (in het water) bekijken de zwemslag van Sanne Visser uit Horssen.
Leonie Klaassen, Janneke van Oosteren en Rianne Steeg (in het water) bekijken de zwemslag van Sanne Visser uit Horssen. Foto: Hans Barten

Samenwerken aan goed zwemonderwijs

Door Maartje Radsma

DRUTEN - Soms komt het voor dat een kind de zwemslag maar niet onder de knie krijgt. Dat kan een onderliggende oorzaak hebben. Zwembad De Gelenberg, Chiropractie Wijchen/Druten en kinderoefentherapeut Janneke van Oosteren uit Horssen hebben de handen ineen geslagen om kinderen die leren zwemmen te ondersteunen in hun zwemtraject. Een paar keer per jaar, tijdens het oefenuurtje, bezoeken zij zwembad De Gelenberg om te kijken welke kinderen meer hulp kunnen gebruiken bij het maken van zwembewegingen.

Zwemjuf Leonie Klaassen kwam op het idee van de samenwerking: 'Mijn kind had last van een flapvoetje, waardoor zwemmen moeizamer ging'. Ze vroeg of Rianne Steeg van Chiropractie Wijchen/Druten eens wilde kijken wat er 'mis' was. Rianne verrichte een aantal handelingen en wat bleek, de volgende les zwom het kind van Leonie beter. Met haar andere kind ging Leonie naar kinderoefentherapeut Janneke van Oosteren. Er werden met zowel Rianne als Janneke regelmatig ervaringen gedeeld. De drie besloten rond de tafel te gaan om te praten over een mogelijke samenwerking. En deze kwam er.

Ondersteuning

Leonie vertelt: 'Wij signaleren dat sommige kinderen moeite hebben met een bepaalde zwemslag. Dan vragen we aan Rianne, Siem Peters (Chiropractie Druten) en Janneke of ze tijdens het oefenuurtje mee willen kijken, om te ontdekken wat de oorzaak kan zijn'. Janneke: 'In het water zien we wat het maakt dat kinderen moeite hebben met zwemmen en welk stukje nog ontbreekt zodat kinderen vooruit kunnen'. De drie geven ouders tips en adviezen om oefeningen thuis te doen. In sommige gevallen nemen ze de kinderen in behandeling.

Rianne en Siem helpen bijvoorbeeld kinderen door het beter laten bewegen van de gewrichten. Janneke helpt spelenderwijs kindjes van wie de motorische ontwikkeling of kracht ontbreekt. Soms kan het ook zijn dat een kindje bij beide therapeuten onder behandeling komt. Het zoontje van Miriam van der Hek bijvoorbeeld. 'Bij mijn zoontje Tim was duidelijk te zien dat hij moeite had met de reflexmatige bewegingen. Rianne behandelde de heupen en rug van Tim, Janneke oefende met hem op zijn kracht en motoriek. Daardoor heeft Tim nu niet alleen krachtige voetbalbenen, maar ook krachtige zwembenen', lacht zijn moeder.

Steeds efficiƫnter

Rianne, Siem en Janneke hebben tot nu toe drie keer een bezoek gebracht aan het zwembad. 'Het leuke aan de samenwerking is dat we steeds efficiƫnter werken. We zien elkaars kwaliteiten en leren ook nog eens een hoop van elkaar', vertelt Rianne.

De vier vinden het leukste om te zien dat de samenwerking ook daadwerkelijk vruchten afwerpt. Het bekijken van een bepaalde slag is niet alleen voor het zwemmen belangrijk, vaak is er ook iets wat in het dagelijks leven een belemmering kan vormen. 'Door een eventuele behandeling gaat het kind beter bewegen. Daardoor voelen kinderen zich als een vis in het water', sluit Siem af. Leonie vult aan: 'Bovendien zitten ze lekkerder in hun vel. En dat werkt ook door in het dagelijks leven en voorkomt problemen voor later.'