Rondeel Ewijk opent tweede paasdag de deuren.
Rondeel Ewijk opent tweede paasdag de deuren. Foto: Ger Loeffen

Kiepen kieken bij Rondeel Ewijk

EWIJK - In en bij het Rondeel in Ewijk wordt op tweede paasdag weer het Kip&Ei Event gehouden. Tijdens dit jaarlijks terugkerend evenement is er veel aandacht voor kippen en eieren. De activiteiten zijn met name gericht op kinderen. Zo kunnen er onder meer eieren worden gezocht en op traptractors worden gereden.

Door Ger Loeffen

Rondeel Ewijk is een van de vier rondeelstallen in Nederland. Wat in eerste instantie ontstond als een vernieuwend houderijsysteem voor leghennen, vanuit de Universiteit Wageningen, groeide enkele jaren later uit tot een zeer succesvolle bedrijfsformule. Eigenaar Willy Derks was in eerste instantie sceptisch over het Rondeel. Maar het concept bleef hem bezig houden. Uiteindelijk opende hij in 2012 zijn eigen rondeelstal.

Beter Leven

De kracht van het concept is volgens hem de combinatie van transparante consumentenbenadering en doeltreffende marketing. Op Rondeel Ewijk kunnen mensen met eigen ogen aanschouwen waar hun eieren vandaan komen. Het spreekt tot de verbeelding. De eieren zijn bovendien bekroond met de maximale drie sterren in het Beter Leven Keurmerk.

Vrije uitloop

"Rondeel-eieren komen van kippen die de hele dag vrij kunnen rondlopen in een gecontroleerde, beschermde omgeving. Door de dag heen verblijven de hennen in een 'nachtverblijf', een 'dagverblijf' en de 'bosrand'. Daar is vrije uitloop voor alle leghennen. We willen graag laten zien hoe wij met onze kippen omgaan en waarom we dat doen", antwoordt Derks op de vraag waarom het Kip&Ei Event jaarlijks wordt gehouden.

Het Kip&Ei Event is met name gericht op kinderen. Om het vooral voor hen leuk te maken heeft Derks een aantrekkelijk programma opgesteld. Vanaf de parkeerplaatsen worden bezoekers met huifkarren naar het Rondeel vervoerd. Met een heuse paashaas kunnen kinderen paaseieren zoeken. Daarnaast zijn er een traptractorbaan, een dierenwei, een vliegershow, een clown en een springkussen.

Verrassingsei

Voor elke bezoeker is er bovendien een verrassingsei uit de Happy de Kip-automaat. Ook voor de van nature nieuwsgierige kippen is het een bijzondere dag: zij kunnen iedereen bekijken als de bezoekers door een glazen sluis door het Rondeel lopen. Wat veruit de meeste belangstelling zal krijgen is de glazen broedbak. Als Derks het goed heeft gepland komen die dag de kuikens uit de eieren. En dat kun je van heel dichtbij meemaken.

Het Kip&Ei Event vindt plaats op maandag 6 april van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt voor alle leeftijden 4 euro per persoon. Rondeel Ewijk is gevestigd aan de Elsenpas 2a in Ewijk. Meer informatie: www.rondeeleieren.nl en via Facebook/ Rondeel Ewijk.