Diede Beumer (derde van links) met haar reisgenoten.
Diede Beumer (derde van links) met haar reisgenoten. Foto: Diede Beumer

Twee weken leven in bezet Bethlehem

DRUTEN - Diede Beumer (20) keerde een kleine maand geleden terug uit Bethlehem, waar ze met een groep van tien, in Palestina, bij een gastgezin verbleef. De Drutense volgt de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Avans Hogeschool in den Bosch. In de hogeschoolkrant las ze een artikel van een medestudent die in Palestina geweest was. Dit artikel beroerde haar zo dat ze dacht; dat wil ik met eigen ogen zien en ervaren. Ze reageerde op de mogelijkheid om daar, via Millennium Travels, heen te reizen. De insteek; te weten komen hoe mensen in bezette gebieden leven. Een samenvatting van de door Diede opgeschreven belevenissen:

Door Constance Moolhuijzen

"Voor de reis zoek ik alle informatie op over het conflict tussen Israël en Palestina. Palestina is omringd door een muur variërend van zeven tot negen meter hoog. Slechts twaalf procent van het Heilige Land is onder controle van de Palestijnen. Maar hoe meer je leert, hoe meer vragen er bij komen. Dat gevoel kreeg ik na mijn zoektocht naar informatie, het roept steeds nieuwe vragen op. Daarom heb ik besloten om erheen te reizen om het echt te ervaren. Ik kijk er naar uit om de verhalen te horen van de mensen die hier in het dagelijks leven mee te maken hebben en hoe het is om in een conflictgebied te wonen."

Eén week in Bethlehem

"Wat gaat de tijd snel, we zijn alweer over de helft van onze reis. De afgelopen dagen zijn erg bijzonder en confronterend geweest. We hebben zelf kunnen zien welk onrecht deze mensen wordt aangedaan. De verhalen die we horen zijn zo verschrikkelijk en soms zelfs onmenselijk. Deze verhalen raken mij diep en geven me een gevoel van onmacht. Hoe kan je hiermee leven en omgaan?"

"Vandaag hebben we de 'tent of nations' bezocht en hier kreeg ik antwoord op mijn vraag. Deze boerderij ligt vlak bij Bethlehem en is omringd door (illegale) Joodse nederzettingen. De Israëlische overheid en de mensen uit deze nederzettingen willen de boerderij en de Palestijnse bewoners verdrijven. Ze zitten in een verschrikkelijke situatie, maar de manier waarop ze hiermee omgaan heeft mij erg ontroerd. Wanneer je geweld gebruikt, zal je geweld terug kunnen verwachten. Daarom staan zij voor geweldloos verzet en zitten niet bij de pakken neer, dat is echte kracht."

Terug in Druten

"Wat een gemixte gevoelens heb ik na deze reis. Wanneer ik vertel hoe het was in Palestina noem ik de woorden prachtig, mooi en gezellig, maar ook heftig en verschrikkelijk. Gemengde gevoelens om het waarom. Blijdschap om de gastvrijheid van de mensen en hoe positief zij nog zijn. Verschrikkelijk wat deze lieve mensen meemaken en de vrijheidsbeperkingen door die lelijke muur."

"Het grootste deel van de Israëliërs - en de rest van de wereld - heeft geen idee wat er daar gebeurt. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat die onwetendheid stopt. De beste manier, lijkt mij, om het zelf te ervaren en te vertellen wat je hebt gezien. Daarom wil ik een oproep doen daarheen te gaan, om het met eigen ogen te zien en te ervaren. Het zal verschrikkelijk, heftig, prachtig, mooi en gezellig worden. Visit Palestine!"