Merel en Laura Smulders.
Merel en Laura Smulders. Foto: Hans Barten

Smulders droomt van goud in Rio

HORSSEN - De 21-jarige Laura Smulders uit Horssen maakt, sinds ze in 2011 bij de topsportselectie kwam, een stormachtige ontwikkeling door. Intussen mengt ook haar vier jaar jongere zus Merel zich in wedstrijden om de wereldbeker.

Door Anton Janssen

BMX sport wordt beoefend op crossfietsjes, op speciaal aangelegde banen van 400 meter, met haakse bochten en hoogteverschillen. "Het gaat om snelheid en explosiviteit, het rijden roept veel spanningen op. Op banen als die van Papendal haal je soms snelheden tot zestig kilometer per uur", aldus de Laura en Merel. Het BMX-seizoen begint op 4 en 5 april met wedstrijden in het Belgische Zolder. De zussen moeten de openingswedstrijd missen: ze kampen alle twee met een knieblessure, maar hopen over enkele weken weer wedstrijdfit te zijn en aan te haken. De oudste van twee moet zich in 2015 opnieuw bewijzen, vorig jaar werd Laura Europees en Wereldkampioen. Bij de Olympische Spelen in Londen in 2012 won ze een bronzen plak.
Laura stapte onlangs over van de topsportselectie naar het commerciƫle TVE BMX team. Ze combineert haar topsportleven met een cursus aan het Johan Cruijf Institute. Merel zit bij het BMX talententeam op Papendal in Arnhem. Waar Laura fullprof is en als sporter de A-status van NOC*NSF heeft, is Merel junior. Ze mag aan de wereldbeker wedstrijden meedoen en zit tegen het hoogste niveau aan. "Laura is mijn grote voorbeeld", zegt ze. "Ik wil ook naar de Olympische Spelen. Maar of dat al in 2016 lukt, is de vraag. Ik heb nog geen ervaring op olympische banen en moet nog doorgroeien."

Medaille

Voor Laura is het veroveren van de gouden medaille in Braziliƫ de belangrijkste doelstelling: "Voor de korte termijn is het herstel van de knieblessure belangrijk. Ik wil mijn krachten weer terugwinnen en me dit jaar richten op het verdedigen van de Europese en de wereldtitel. In 2016 moet ik er bij de Spelen staan: daar ga ik voor goud", aldus de Horssense. De deelname van de BMX-rijdsters uit Horssen aan de Olympische Spelen hangt ook af van de prestaties van Nederland. De drie beste ploegen van het landenklassement mogen twee deelnemers uitzenden. Ons land zal dus bij de besten moeten horen; Laura en Merel komen in beeld wanneer ze individueel goede resultaten boeken.

Laura Smulders: "Ik wil weer een goed seizoen maken en sneller worden. Gas erop dus." Merel: "Ik richt me op het Wereldkampioenschap voor junioren en droom van uitzending naar Rio. Eerst moet ik door de kwalificaties zien te komen." De kans dat de zussen elkaar in een wedstrijd tegenkomen lijkt voorlopig niet groot, maar de oudste wil niet van de jongste verliezen en omgekeerd. Dat wordt nog spannend te zijner tijd.