Een tien met een griffel.
Een tien met een griffel. Foto: Hans Barten

Een reis door de tijd

Door Constance Moolhuijzen

BENEDEN-LEEUWEN - Museum Tweestromenland heeft een prachtig aanbod aan educatieve projecten voor het basisonderwijs, die allen voldoen aan de door de Onderwijsinspectie opgestelde eisen. Onlangs bezochten groep 3 en 4 van een basisschool uit Wijchen één van die leerprojecten. In mei volgen de scholen uit Beuningen.

Alle scholen uit de gemeenten Wijchen en Beuningen werken samen in het 'Cultuurknooppunt'. Groep 3 en 4 maakten gebruik van het project 'Verzamelen' van het museum. Een museum is immers een verzameling van ons cultureel erfgoed. Kinderen leren hier wat een museum is. Onder begeleiding van ervaren gidsen reisden ze in kleine groepjes door de wereld van de twintigste eeuw.

Alles van het dagelijks leven in die tijd maakten de leerlingen ook werkelijk mee. In de schoolbank; schrijven met een griffel op een leitje, voor straf in de hoek en als juf achter de lessenaar. Dan de winkel; destijds was er geen supermarkt, maar een kruidenier waar alles nog werd afgewogen en niet verpakt uit de schappen gehaald kon worden. Spelen deed je met een hoepel of een voetbal, gemaakt van papier en elastiek.
In de keuken; zelf koffiebonen malen, water opschenken en door een zeefje in een kopje schenken. De wc die je niet kon doortrekken en daarom buiten was, wc papier bestond uit velletjes krantenpapier, waarvan een meisje dacht dat dit bedoeld was om op de wc de krant te lezen. Slapen deed men in een bedstee of in een houten ledikant met een gehaakte sprei.
Dit museum herbergt een wondere wereld, zeker door de ogen van een kind uit deze eeuw gezien. Tot besluit mocht de groep 'schatgraven' in het zand, op zoek naar een tand van een dier of ingedroogde mest van een rivierkreeftje.
Voor kinderen van groep 5 en 6 is er het project 'In en om het huis', voor groep 7 en 8 'Leven met het water'. Ook kent het museum projecten voor het voortgezet onderwijs. Bij aanmelding voor één van de projecten ontvangt de school een uitgebreide map met lesmateriaal, als voorbereiding voor het bezoek aan het museum, inclusief een dvd met een power point presentatie.

Dit mooie en bijzondere museum, zou ook graag de scholen uit de gemeenten Druten en West Maas en Waal ontvangen. En natuurlijk alle andere bezoekers met interesse voor het cultureel erfgoed van de streek. Regelmatig zijn er voor kinderen speciale themamiddagen, zoals op woensdag 6 mei: 70 jaar bevrijding. Het museum zoekt nog enthousiaste schoolgidsen, die de groepen willen begeleiden. Zij kunnen contact opnemen met de Commissie Educatie. Per april zijn de openingstijden van het museum verruimd, voor alle informatie kijk op www.museumtweestromenland.nl.