Hulphond Daan en John zijn onafscheidelijk.
Hulphond Daan en John zijn onafscheidelijk. Foto: Ger Loeffen

Daan loodst John door het leven

BEUNINGEN - In zijn goede tijd reed Beuningenaar John Hubbers drie keer per week met zijn vrachtauto naar Madrid. Met zijn toenmalige partner Ada dreef hij een klein transportbedrijf. Wanneer John sliep wist ook de frêle Ada de 40 ton tussen de lijnen te houden. Een harmonieuze estafette van liefde en zakelijkheid. Totdat het noodlot toesloeg.

Door Ger Loeffen

Kilometers maken was lange tijd het doel van de twee. De truck, de brandstof, alles moest betaald worden. Maar toen werd Ada ziek. En werd nog zieker. Ik was erbij toen zij in de open kist in de huiskamer in Lindenholt lag opgebaard. Tranen vloeiden als een eindeloos stromende rivier. Het verdriet bleef. Het pakte John bij zijn lurven om hem niet meer los te laten.

Ach, John was een gemakkelijke prooi; had als kleine jongen de zwaarste klappen moeten incasseren. Dan weer een grote klap. Een kleinkind overlijdt. En nog een. Een tumor in de rug. Probeer je dan maar eens te bevrijden van de klauwen in je lijf. Kliniek in, kliniek uit. Werken is er niet meer bij. Helse pijnen, depressies, nachtmerries. Zijn partner zorgt voor hem. Maar eenzaam zijn niet alleen de nachten, ook overdag trekt John zich terug. Vereenzaamt. De diagnose valt hard op de deurmat en omvat meerdere regels. PTSS, Chronische Posttraumatische Stress Stoornis. Een behandelplan wordt gemaakt. Dan leest hij over een PTSS-hulphond van BultersMekke.

Medicijngebruik daalt

De klik met de jonge Golden Retriever is er snel. Sinds 14 juli 2013 zijn John en Daan onafscheidelijk. Als John 's nachts in een donkere droom alles weer beleeft is het Daan die hem wekt. Door Daan komt John weer onder de mensen; durft na jaren weer de telefoon te pakken, maakt weer contacten op straat. Bij Jumbo in Beuningen kennen ze het stel. Het medicijngebruik van John daalt. Maar de kosten voor Daan zijn niet gering. Merkwaardig genoeg dekt geen enkele verzekering de kosten voor de hond. Eventuele donaties die bij Bulters-Mekke binnenkomen, op naam van John en Daan, geven hem iets meer financiële ruimte. Ik lees het levensverhaal dat hij me stuurt. Eén zin blijft maar steeds hangen: "Daan ligt nu in de zon, die door de voorkamer naar binnen komt, we merken hier binnen niks van de wind…" Meer info: www.bultersmekke.nl.