Leerlingen van De Leeuwenkuil in een interview met Ed van Heck.
Leerlingen van De Leeuwenkuil in een interview met Ed van Heck. Foto: Rinie van Haren

Leerlingen van De Leeuwenkuil in de journalistiek

BENEDEN-LEEUWEN - Blik op Beneden-Leeuwen bestaat alweer vierenhalf jaar. In al die jaren heeft de website onafgebroken elke week een nieuwseditie gepubliceerd. Daarnaast zijn er zo'n vijfentwintig speciale edities gepresenteerd, met thema's als Dijkensport, carnaval, Kerstmis en Serious Request. Altijd stond daarin het sociale en maatschappelijke aspect voor verenigingen, inwoners, bedrijven en organisaties centraal.

Rinie van Haren, initiatiefnemer van Blik op Beneden-Leeuwen, is wekelijks op zoek naar leuke items en onderwerpen voor de nieuwseditie. Hij liep al enige tijd rond met het idee om een complete nieuwseditie te laten maken door leerlingen van groep 8 van de basisschool.

Dit initiatief werd voorgelegd aan Henk Brakel, directeur van basisschool De Leeuwenkuil, die het idee enthousiast ontving. Ook de leerkrachten van groep 8, meester Mari, juffrouw Carin en juffrouw Toinie, vonden het een geweldig plan.

'Dit project sluit in vele opzichten aan bij onze leermethodes. Functioneel taalgebruik, samenwerken in groepjes, planmatig werken aan een project, een interview afnemen en op een positieve manier gebruik maken van internet komen hierbij aan bod', zo liet Henk Brakel weten.

Stappenplan

Er werd door Rinie en de leerkrachten een stappenplan opgezet en een presentatie voorbereid voor alle leerlingen van groep 8. Vervolgens gingen de leerlingen groepjes vormen en kozen de journalisten in spe hun favoriete onderwerp. De week erna gebruikten zij vooral om een plan van aanpak te maken en zorgvuldig het gekozen onderwerp uit te diepen. Het meest belangrijke aspect was dat het item moest gaan over een onderwerp in Beneden-Leeuwen, dat bovendien actueel of informatief was.

Op locatie

De afgelopen weken namen de leerlingen ook daadwerkelijk op locatie interviews af en verzamelden ze de benodigde informatie. Zij kregen hierbij begeleiding van enkele gastouders en hun leraren.

Publicatie

Inmiddels zijn er door de leerlingen diverse artikelen over jongeren, ouderen, verenigingen en maatschappelijke onderwerpen gemaakt. De nieuwseditie, die in zijn geheel is verzorgd door de leerlingen van groep 8, wordt gepubliceerd op vrijdag 27 maart.
Bekijk de speciale editie op www.blikopbeneden-leeuwen.nl.