Afbeelding
Foto: Rijkswaterstaat

Startsein herinrichting Afferdense en Deestse Uiterwaarden

AFFERDEN – Burgemeester Luciën van Riswijk en hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Joke Cuperus gaven maandagochtend het startsein voor de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden. Komende jaren werkt Rijkswaterstaat samen met de gemeente Druten, waterschap Rivierenland en andere betrokkenen aan een verbeterde waterveiligheid en een mooiere natuur.

De rivier de Waal krijgt met deze herinrichting in de toekomst meer ruimte. Al in 1993 ontstonden de eerste plannen om de uiterwaarden om te vormen tot een natuurgebied. Door de vele belangen in het gebied is toen een projectgroep opgericht, die door Rijkswaterstaat wordt aangestuurd. Met het hoogwater in 1995 werd waterveiligheid ook een belangrijk onderwerp. Het eerste plan werd aangepast en waterveiligheid werd het belangrijkste doel, met als nevendoel natuurontwikkeling. Boskalis voert het project in opdracht van Rijkswaterstaat uit. Het graafwerk wordt verricht door Dekker Grondstoffen uit IJzendoorn. Zij gaan 1,2 miljoen kubieke meter zand en grind winnen. Er komt ook een meestromende nevengeul van de Waal, welke zorgt voor meer veiligheid. Het graven van deze geul start in 2017.

Publieksdag

Verwacht wordt dat de herinrichting in 2019 achter de rug is. Dan liggen er onder meer nieuwe struinpaden in het gebied en een voetgangersbrug. Op zaterdag 11 april wordt er expeditiemiddag voor publiek georganiseerd. Tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen mensen een gratis rondleiding in het gebied krijgen. Met een huifkar, treintje of te voet kan publiek het gebied in trekken.