De Week van de Psychiatrie gaat van start met het NLdoet project.
De Week van de Psychiatrie gaat van start met het NLdoet project. Foto: Hans Barten

Verwendag bij RIBW Wamel

Door Elly Hagen

WAMEL – De bewoners van het RIBW droegen dit jaar op twee manieren bij aan NLdoet. Vrijdag gingen ze zelf op pad om bij activiteiten te helpen. Zaterdag werden vrijwilligers gastvrij, in eigen huis, onthaald met koffie en appeltaart.

'Dat is precies wat we willen bereiken,' vertelt Marleen Thomassen, begeleider bij RIBW Wamel. 'Een betere balans tussen hulp geven en hulp ontvangen.' Bewoners hielpen daarom bij verschillende projecten, waaronder het in de was zetten van dierenambulances en het helpen aanleggen van een droomtuin bij een verzorgingshuis. Op zaterdag hebben ze zelf verwendag. Er is een speciaal voor deze dag geopende wellnessruimte en men kan een filmpje pakken in Beuningen. De dag wordt afgesloten met een door bewoner Marja en vrijwilligers bereid buffet.

NLdoet

Een buurtbewoner, vrijwilligers van de Rabobank en twee jongeren van elf en zestien helpen bij de activiteiten. Mechteld, een van de vrijwilligers, is onder de indruk: 'Het is voor mij de eerste keer dat ik hier binnenkom en er is een wereld voor mij opengegaan, het is echt superleuk', vertelt ze.

Wellness

Bewoner Hans houdt een openingstoespraak. Hij hoopt dat hij hiermee goed overbrengt wat het doel van deze middag is. Mensen van buitenaf kennis laten maken met het RIBW en de mensen die er wonen. Tijdens een kijkje in de wellnessruimte, komt Aart binnen. Hij heeft zich opgegeven voor een behandeling bij schoonheidsspecialiste Lotte, want voor lang stil zitten bij de film heeft hij echt geen geduld. Rolf echter heeft er juist voor gekozen om weekend te houden en nergens echt actief aan mee te doen. Hij werkt door de week bij het internetcafé, heeft tijdens de ochtend gezorgd voor de koffie en heeft nu even behoefte aan tijd voor zichzelf.

Laagdrempelig

Marleen Thomassen vertelt tot slot: 'Vriendschap en sociaal contact is iets waar de meeste bewoners behoefte aan hebben. We bedenken daarom steeds activiteiten die drempelverlagend werken om mensen hier binnen te laten komen, want daar begint het mee. Het volgende project start in mei. Mensen uit het dorp kunnen voor een klein bedrag komen lunchen.'

Mensen die hierin geïnteresseerd zijn kunnen nu al bellen met tel. 0487-501125. Houd ook de Facebookpagina van RIBW Wamel in de gaten.