Videoprojectie ter promotie van 'Social Peek Show', te zien in het pand links van Station 7. De eerste paar weken tijdens de tentoonstelling is deze projectie te zien en wordt dan gewisseld met andere beelden.
Videoprojectie ter promotie van 'Social Peek Show', te zien in het pand links van Station 7. De eerste paar weken tijdens de tentoonstelling is deze projectie te zien en wordt dan gewisseld met andere beelden. Foto: Hans Barten

Deel twee van een drieluik over Social Peek Show in galerie Beerenberg

De drijfveer van een kunstenaar

DRUTEN - In galerie Beerenberg wordt van zondag 5 april tot en met zaterdag 6 juni werk tentoongesteld van onder andere Studio Roosegaarde, Roos van Dijk, Jochem Rotteveel, Marc ter Horst, Jonna Balk en Sarah Bijlsma. Maar wie zijn deze kunstenaars nu eigenlijk? In deel twee van dit drieluik over galerie Beerenberg lichten we een kunstenaar én een kunstenaarsduo uit. Kunstenaars die tijdens het maken van hun werk twijfelen, maar dit in zekere zin als drijfveer zien.

De opvallend in magenta geklede schilderes en conceptueel kunstenaar Airco Caravan (Ine Reijnen, afkomstig uit Boven-Leeuwen) is één van die kunstenaars. Ze is woonachtig in Amsterdam, maar werkt op dit moment in New York. Op het Pax Christi ontdekte zij dat ze graag iets met kunst wilde doen. Ze ging naar de kunstacademie en werd grafisch vormgever en art director. 'Op een gegeven moment voelde ik een bepaalde drang om weer iets met kunst te doen, waardoor ik weer bij de beeldende kunst terecht ben gekomen', vertelt ze.

Ideeën voor haar kunstwerken doet ze overal op. De schilderijen en collages zijn vaak kleurrijk met een dubbele bodem of diepere betekenis. 'Ik hou van schoonheid, de contrasten tussen mooi en lelijk, mensen een spiegel voorhouden, maar ook van het bevragen van de maatschappij en cultuur.'

Dalai Lama

Zo bedacht ze bijvoorbeeld het project 'Made in China', een portret van de Dalai Lama dat illegaal in China is geschilderd. Het portret van de Dalai Lama is in China verboden. En juist om die reden liet Airco het schilderij in China schilderen. Ze knipte het portret in zestien kleine stukjes en heeft zestien verschillende schilders een stukje laten schilderen, zonder te vertellen wat het voorstelde. 'Erg spannend, want ik deed iets illegaals en ik wilde natuurlijk niet de kunstenaars in gevaar brengen', vertelt ze. In Nederland zette ze het schilderij in elkaar, als symbool van vrede en eenheid. 'Dit schilderij heb ik vorig jaar persoonlijk aangeboden aan de Dalai Lama. Dat was heel bijzonder.'

V&B

'Schilderijen, sculpturen en installaties met vrij veel kleur, in een vorm waarbij figuratie en abstractie een rol spelen en commentaar geven op de wereld om ons heen', zo omschrijft Alex Jacobs van het duo V&B hun werk. Alex en Ellemieke leerden elkaar kennen op een feestje in Het Wilde Weten, een kunstenaarsinitiatief en ateliergebouw in Rotterdam. Hiermee begon hun relatie, die pas jaren later ook tot een samenwerking in de kunst leidde. Inspiratie voor kunstwerken halen de twee uit het dagelijks leven. Alex: 'Alles kan een aanleiding vormen'. Bij een idee toetsen de twee of het wat kan worden. Hierna werken ze de ideeën uit door foto's te maken en op de computer een schets in elkaar knippen en plakken. Vervolgens schilderen ze deze schets en komen uiteindelijk tot een eindresultaat.

Nieuwe Rembrandt

De nieuwsgierigheid naar hoe een televisieprogramma wordt gemaakt, en het spel eromheen, was iets wat Alex en Ellemieke graag mee wilden maken. Ze schreven zich in voor het programma 'De Nieuwe Rembrandt'. 'We wilden graag meedoen om een aantal redenen. Allereerst moet er meer kunst op televisie komen, liever nog zie ik mensen naar het museum gaan om de kunst in het echt te bekijken. Daarnaast was het een manier om onze kennis en kwaliteiten te toetsen ten opzichte van de collega's', aldus de twee. Alex won uiteindelijk het programma. 'Daar bereikte ik natuurlijk weer een beetje bekendheid mee. We zijn dan ook benieuwd welk publiek bij galerie Beerenberg kennis komt maken met ons werk', sluit Alex af.

Vorige week stond in de krant dat Iris van Herpen haar werk tentoonstelt. Helaas is zij verhinderd.