De paddentrek is begonnen in Maas en Waal.
De paddentrek is begonnen in Maas en Waal. Foto: Studio Pannekoek

Paddentrek nadert piek

MAAS EN WAAL - Start de paddentrek, dan is het voorjaar écht begonnen. Padden en andere amfibieën gaan massaal op zoek naar een plaats waar ze kunnen paren. Veelal ligt op die route echter een weg, met als gevolg dat talloze padden de overkant niet halen. Op veel plekken in Nederland zijn er activiteiten waarbij padden in de avondschemer worden overgezet. Soms worden zelfs wegen tijdelijk afgesloten voor autoverkeer. In Maas en Waal niet. Hier wordt sinds tien jaar niks meer gedaan om de paddenpopulatie in stand te houden.

De paddentrek loopt meestal van eind februari tot begin april. Dit jaar is het fenomeen laat begonnen, omdat de nachten lang koud bleven. De piek is te verwachten op avonden met een temperatuur boven de zeven graden en (lichte) regenval. Helpen bij de paddentrek is een fantastische belevenis, als we Antoon van den Heuvel van IVN Maas en Waal moeten geloven. Hij was jarenlang actief met het overzetten van de amfibieën. 'We plaatsten op populaire oversteekplaatsen schermen en groeven geulen. De padden en salamanders werden opgevangen in emmers en aan de overzijde van de weg uitgezet. Soms wel 100 exemplaren per avond.'
Maar die tijd is niet meer. Door gebrek aan vrijwilligers heeft de regionale afdeling de stekker uit de activiteit moeten trekken. De gemeente West Maas en Waal zou vervolgens borden plaatsen, om automobilisten te waarschuwen voor overstekende amfibieën, maar dit is niet gebeurd, aldus Van den Heuvel.

Rol gemeente

Navraag bij de gemeente leert dat West Maas en Waal geen actieve rol meer speelt in de paddentrek. Mogelijke reden hiervan is, volgens de gemeente, de afwaardering van de dijk naar 30 kilometer zone en het afsluiten van bepaalde stukken dijk voor gemotoriseerd verkeer. Volgens Van den Heuvel zijn de maatregelen op de dijk bij lange na niet voldoende. 'In Maas en Waal kom je op zoveel plekken padden tegen, dat het haast vechten tegen de bierkaai is', zegt de IVN vrijwilliger. Een drukke oversteekplaats in de regio is de Houtsestraat in Boven-Leeuwen. 'Sinds op deze locatie geen padden meer worden overgezet, tel je hier tijdens de paddentrek met gemak vijftig tot zeventig dode padden per dag. En dat is zonde', zegt hij. 'Juist omdat het zulke nuttige beesten zijn. Ze eten veel insecten en slakjes. Er is minder ongedierte door padden. Er zou vanuit de overheid meer gedaan mogen worden om ze te beschermen', meent hij. 'Misschien te beginnen in Maas en Waal?'

Bijeenkomst

Eind april houdt gemeente West Maas en Waal een werkconferentie landschap. Iedereen met plannen en ideeën voor de uitvoering van initiatieven in het kader van landschapsversterking is welkom. Meer informatie over de datum en locatie van de bijeenkomst volgt te zijner tijd.