Bangmakerij

De Gelderlander deed vorige week weer 's een wedstrijdje bang maken via een "Hoe-Ver-Sla-Ik-De-Plank-Mis"-reportage over Van Cranenbroek.

De megastore wil zich in Beuningen vestigen en journalist Stefan ten Teije pende een stuk waarin hij de situatie in Beuningen één op één met Oss vergeleek, waar de gemeente het vestigingsverzoek van de megastore afwees.

De centrummanager van Oss sprak in felle bewoordingen over hoe hij Van Cranenbroek buiten de deuren had gehouden. Daarna kwam Lies Kersjes van de Beuningse ondernemers aan het woord: zij doen helemaal niks en wachten af.

Deze twee uitersten hadden al genoeg moeten zeggen, maar ook PvdA-gedeputeerde Meijers mocht nog een duit in 't zakje doen door te waarschuwen voor 'grootschalige detailhandel buiten de steden'. Ineens snap je de lage opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Beste mensen: Beuningen is niet te vergelijken met Oss, al was 't maar omdat die stad wél een compleet winkelcentrum heeft. Hoe graag ik de vier supermarkten en aanverwante randzaakjes in Beuningen een centrum zou willen noemen… Laten we reëel blijven. Immers, kent u iemand die op zaterdagmiddag vrijwillig een uitje naar het Beuningse centrum plant?

In Oss zou de megastore een directe concurrent worden van het al reeds zeer uitgebreide, vitale winkelhart. Ook zouden ondernemers in de binnenstad er geen baat bij hebben omdat de Van Cranenbroek behoorlijk ver buiten het centrum gevestigd zou worden.
In Beuningen zal geen supermarkt last hebben van Van Cranenbroek en dus ook de omliggende winkels niet. Sterker nog: in Beuningen zou de megastore op nog geen 500 meter van het centrum komen. Kortom, zet de koffie maar klaar, het gaat lekker druk worden.

Beste bangeriken in Beuningen en de Provinciale Staten: knoop 't eens goed in de oren: Beuningen is geen stad. Beuningen is geen Oss… en Beuningen hoeft niet bang te zijn voor een megastore. Beuningen hoeft maar voor één ding echt op te passen: bangmakerij.

Dhr. E. van Wijk