Inge van den Thillart.
Inge van den Thillart. Foto: Hans Barten

Vrije Grafiek

Door Constance Moolhuijzen

DREUMEL- Inge van den Thillart (52) is geboren in Groesbeek en groeide op in Helmond. Na haar studie Gezondheidswetenschappen in Maastricht werkte zij in verschillende functies in de gezondheidszorg. In 1998 volgde ze haar hart en begon in Utrecht aan de Hogeschool voor de Kunsten. In 2002 studeerde ze af in de richting Vrije Grafiek. Sinds 2000 woont ze in Dreumel, met naast haar huis haar atelier.

"Grafiek wordt in principe gemaakt met inkt, papier en een drukpers. Het kent allerlei vormen, zoals houtsnedes, linoleumdruk, zeefdrukken en etsen. Zelf maak ik vooral linoleumsnedes en etsen. Ik werk zowel op papier als op doek en vaak combineer ik mijn grafiek met textiele technieken. Dit laatste heeft onder meer geleid tot een aantal grote wandkleden die bestaan uit collages van grafiek met stof, fournituren en acryldraad", vertelt Inge. Haar grootste inspiratiebronnen? "Het landschap en gedichten", zegt ze zonder twijfel. "Vooral het rivierenlandschap, de uiterwaarden, de strandjes en natuurlijk de rivier zelf. En ik tref het, want de Waal stroomt hier om de hoek."

Handboekbinden

"Omdat grafici meestal op papier werken, tonen zij hun werk niet alleen ingelijst, maar vaak ook in de vorm van een boek of in een mooie doos. Ik heb altijd een voorliefde voor mooie boeken gehad. Daarom volgde ik in 2010 de opleiding Handboekbinden. Ondanks het wat stoffige imago, is het een prachtig, veelzijdig ambacht", zegt ze gepassioneerd. "Juist in dit digitale tijdperk is de aandacht ervoor weer toegenomen en kun je het zelfs hip of 'cool' noemen. Er zijn heel veel manieren om een boek te binden en een boekband te maken. Er zitten grote verschillen in de manieren waarop in het 'westen' en in het verre oosten boeken worden gebonden. Zelf maak ik vooral gebruik van een aantal twintigste eeuwse gangbare bindtechnieken en werk graag met papier en linnen. Daarnaast pas ik vaak een Japanse bindtechniek toe. Kenmerkend daarvoor is de schijnbare eenvoud en de zichtbaarheid van het naaiwerk evenals het werken met mooi papier van een zeer hoge kwaliteit."

Cursussen

Voor kleine groepen geeft Inge van den Thillart workshops en cursussen. De cursisten leren hoe ze zelf een boekje kunnen maken, maar ook hoe ze bijvoorbeeld een boek dat kapot is, en voor hen waardevol, kunnen herstellen en van een goede band kunnen voorzien. Werk van Inge is onder meer aangekocht door NOC/NSF. Van 14 maart tot 12 april is werk van haar te zien op de tentoonstelling 'In Beweging' in galerie 'Kunstliefde' in Utrecht. Meer informatie: www.ingevandenthillart.eu.