Bas, Tonia en hun nieuwe aanwinst Marley
Bas, Tonia en hun nieuwe aanwinst Marley Foto: Hans Barten

Mooie toekomst voor Marley

Door Constance Moolhuijzen

BOVEN-LEEUWEN - Tonia Rozendaal en Bas Lemmers zijn dolblij met adoptiehond Marley, die onlangs midden in de nacht op Schiphol arriveerde. De viervoeter komt uit het Spaanse asiel Estación Esperanza (Station van de Hoop) in Monacil, hoog in de bergen van de Sierra Nevada in Spanje. Op de dag van de eerste ontmoeting met Marley, in Spanje, was het de 70ste verjaardag van zanger Bob Marley. Aangezien zowel Tonia als Bas weg zijn van Reggae muziek was de keuze voor die naam snel gemaakt. Tonia en Bas vertellen over het verleden van Marley en hoe men in Spanje met zwerfhonden omgaat.

"Honden die op straat rondzwerven worden door bewoners of de politie naar een asiel gebracht. Hier verblijven ze tien dagen, voordat men ze laat inslapen", vertelt Bas. "De omstandigheden in zo'n asiel zijn werkelijk te gruwelijk voor woorden. Ana, die samen met Jesus Estación Esperanza runt, gaat regelmatig naar dat asiel om honden, die haar geschikt lijken voor herplaatsing, voor een bedrag van 50 euro te kopen. Marley had het geluk dat ze één van die hondjes was."

Tonia vervolgt: "Onze hond Fu-Tjang was ruim een jaar dood, toen we via een website Marley zagen. Ze heette toen overigens nog Mona Lisa. Het was liefde op het eerste gezicht. We besloten naar Spanje te gaan om haar in het echt te ontmoeten, de klik was er meteen. Ana en Jesus waren wel verrast over onze komst, meestal verloopt de bemiddeling via contactpersonen in Nederland. Mensen die interesse hebben in een van de honden worden over het algemeen thuis bezocht. Bij gebleken geschiktheid kunnen zij hun viervoeter op Schiphol ophalen. Marley kwam samen met vijf andere honden naar Nederland, we hebben haar meteen de halsband van Fu-Tjang omgedaan, die gelukkig paste."

Station van de Hoop

"Honden uit het Station van de Hoop gaan twee dagen voor vertrek mee naar het huis van Ana", vertellen de nieuwe baasjes van Marley. "Daar krijgen ze een lekker badje en worden nog even extra vertroeteld. Jesus brengt de honden vervolgens naar het vliegveld, waar de Nederlandse Yvonne Lakenman ze opwacht", aldus de enthousiaste Tonia en Bas. "Op schiphol worden de honden ontvangen door hun nieuwe eigenaren."
Een adoptiehond uit Spanje kost 275 euro, inclusief sterilisatie, alle entingen, chip en vlucht. Meer informatie over het asiel van Ana en Jesus is te vinden op estacionesperanza.org. Bij interesse kan men contact opnemen met Yvonne Lakenman, via tel. 06 12246195 of per mail: onni262@hotmail.com. Oudere honden blijven in Spanje, een gift voor hun onderhoud is welkom via Yvonne Lakenman. Yvonne zoekt ook transportbedrijven die op Granada (Spanje) rijden en materiaal voor de hondjes aldaar mee kunnen nemen.