Afbeelding
Foto: Anton Janssen

Dartssport krijgt vaste bodem in Maas en Waal

Door Anton Janssen

APPELTERN - De dartssport wordt in Maas en Waal op steeds meer plaatsen beoefend. De club in Appeltern bestaat al bijna vijftien jaar. Ook in plaatsen als Alphen, Druten, Deest en Wamel is de sport populair. Het Pelser Memorial dartstoernooi, afgelopen weekend in Appeltern, groeit uit tot een successtory.

Organisator William Josemanders: "Darts is in Appeltern in Café Mandje begonnen. We zitten al weer een hele tijd in De Schuur. Elke vrijdagavond hebben we met onze tweeëntwintig leden onderlinge competitie. We spelen geen competitie tegen andere verenigingen, maar hebben wel een uitwisseling met Niftrik. Saamhorigheid en gezelligheid vinden we belangrijk."

Josemanders: "Het toernooi, op acht banen met 48 deelnemers, is ter nagedachtenis aan Henri Pelser, hij was één van ons én iemand die midden in het verenigingsleven stond." De sfeer tijdens de finaleavond is geweldig. Er is entertainment met zanger Rutger van Barneveld. De bezoekers wanen zich bij het befaamde Lakeside Darts in Engeland.

Madhouse

Darts is een volkssport die zijn bekendheid dankt aan de successen van spelers als Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. Ze zijn regelmatig op televisie te zien. In Wamel wordt bij Madhouse sinds twee jaar op zes banen in het Vrijetijdscentrum darts gespeeld. Voorlopig op woensdagavond voor competitiewedstrijden, er is vrije inloop op vrijdagavond. In het weekend van 27 maart heeft Madhouse de eerste grote activiteit, een driedaags toernooi. Op vrijdag vanaf 18.00 uur voor de jeugd van acht tot zestien jaar, op zaterdagavond voor recreanten en verenigingen uit Wamel vanaf zestien jaar en op zondag vanaf 13.30 uur het Open Wamels darttoernooi. Inschrijven kan via dartsinwamel@outlook.com of voor aanvang.

Oefenen

Peter Pot beoefent darts al veertien jaar, eerst in Eindhoven, nu in Wamel. Hij speelt veel in competities en toernooien. "Je moet enig talent hebben, voor de rest kun je het aanleren door veel te oefenen. Concentratie is heel belangrijk. Madhouse streeft naar groei, wil met meer teams aan de competitie van de Rivierenland Darts Bond meedoen en resultaten boeken", aldus Peter.

De gangmaker van darts in Wamel heeft goede verwachtingen van de prestaties van de jongste deelnemer, Devi van Verseveld. De dertienjarige speelt al mee met Madhouse competitiewedstrijden. Devi: "Ik voetbal en doe ook veel aan darts, elke dag wel een uurtje. Ik merk dat ik stappen vooruit maak. Ik heb in Kapel Avezaath en in Wamel twee keer een toernooi voor de jeugd gewonnen en kwam bij de volwassenen in de halve finale. Ik hou ervan in een redelijk tempo te gooien."

Wigo van Rossum (37) wil op vrijdag in Wamel komen darten: "Voor mij is het een weerzien, vroeger deed ik het veel. Om goed te presteren moet ik m'n avond hebben. Ik ben vast van plan meer tijd in darts te steken, want ik wil weer een hoger niveau bereiken en proberen mijn vroegere gemiddelde te halen."

Kennismaken

Bij Madhouse in Wamel zijn liefhebbers van de dartssport, vanaf zestien jaar, iedere vrijdagavond vanaf 20.00 uur welkom in het VTC om met de dartssport kennis te maken.