De generale repetitie van 'Riverland Online'.
De generale repetitie van 'Riverland Online'. Foto: Hans Barten

Showorkest Riverland gaat de wolken in

DRUTEN - Het thema van het zevende theaterconcert van Showorkest Riverland is de online wereld van de cloud, de (netwerk)wolk van computers en internetmogelijkheden. Trombonist Anton Kuypers van Riverland geeft uitleg.

Door Constance Moolhuijzen

"Ieder theaterconcert heeft een eigen thema", vertelt Kuypers. "De themawerkgroep, bestaande uit Linda Laurant, Rian Albers en ik, zijn begin vorig jaar al bij elkaar gekomen om te brainstormen over een nieuw thema voor het concert van dit jaar. We wilden met onze tijd meegaan en kozen uiteindelijk voor het thema van de hedendaagse communicatiemiddelen. Maar hoe pas je dat toe in een concert? Daarop zochten we allereerst met dirigent Herman van Teffelen en de repertoirewerkgroep naar nummers die geschikt waren voor het thema van ons concert en natuurlijk voor het orkest."

Kwaliteit

Herman van Teffelen is al zestien jaar dirigent van het vijfentwintig leden tellende showorkest Riverland. Hij vertelt: "Bij het uitzoeken van de muziek moet je rekening houden met de instrumenten die de leden bespelen en met de stemmen van de drie zangers. We hebben vijf trompetten, vier trombones en zes saxofoons. Verder bas- en slaggitaar, drum, keyboard en percussie. Van de tweeëntwintig nummers die er gespeeld worden zijn er zestien met zang. Mijn taak is niet enkel de maat slaan, maar vooral met lichaamstaal de musici laten zien hoe ze een nummer tot uitvoering moeten brengen. Maar wat ook gezegd moet worden, door de jaren heen is de kwaliteit van het orkest alleen maar toegenomen."
Terug naar het thema van het concert, 'Riverland Online': "We proberen het publiek zo veel mogelijk bij ons optreden te betrekken, iemand uit de zaal kan via een 'lijntje' een verzoeknummer aanvragen. We maken gebruik van YouTube, Twitter en een filmpje als begeleiding van het nummer 'Street Life'. In een Skype gesprek vraagt een bekendheid een verzoeknummer aan, dit alles kan de zaal volgen via het filmdoek", aldus een enthousiaste Anton Kuypers.

Kaarten

De optredens van Showorkest Riverland zijn op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart om 20.00 uur en op zondag 22 maart om 14.30 uur in d'n Bogerd in Druten. Kaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen via www.agoratheater.nl/programma of www.showorkest-riverland.nl.