Huub Biezemans.
Huub Biezemans. Foto: Anthoney Fairley

MVO is meer dan alleen 'goed'

Door Aafke Labout

DRUTEN - 'We wilden álles. En van alles teveel. Het kon niet op', antwoord Huub Biezemans op de vraag waarom het zoveel jaar terug mis ging met de duurzame samenleving. 'Groeiend individualisme en overconsumptie heeft ervoor gezorgd dat de aarde uitgeput raakt. Duurzaamheid is noodzakelijk om erger te voorkomen', meent hij. Vanuit dat streven promoot Biezemans maatschappelijk verantwoord ondernemerschap (MVO). Het is een passie, het thema duurzaamheid heeft hem altijd al geïnteresseerd.

Huub Biezemans, ondernemer en initiatiefnemer van het netwerk MVO Maas en Waal, helpt bedrijven bij het inzichtelijk krijgen van hun duurzaamheid. Hij legt ondernemingen, op hun verzoek, langs de spreekwoordelijke meetlat. Ook adviseert hij op welke gebieden verbetering mogelijk is.

Certificaten

'Vaak blijken bedrijven al duurzamer dan ze denken', legt Biezemans uit. 'Op het gebied van personeelsbeleid bijvoorbeeld of de omgang met grondstoffen. Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen is meer dan alleen 'goed'. Internationaal gezien is het zelfs noodzakelijk om aan 'mvo management' te doen. Om mee te mogen dingen naar een Europese aanbesteding, dien je tegenwoordig over bepaalde certificaten te beschikken', aldus de Drutense ondernemer.
Volgens hem is MVO niet langer een term die je maar vaak genoeg moet bezigen om klanten te trekken, maar een voorwaarde voor een solide bedrijfsvoering. 'Ik ben ervan overtuigd dat een bedrijf dat goed functioneert, bezig is met MVO', aldus Biezemans. En daar hoeft een ondernemer niet diep voor in de buidel te tasten, meent hij. Integendeel zelfs. 'Dat duurzaamheid dúúr is, is het grootste misverstand dat er bestaat. Duurzaam ondernemen levert wel degelijk, of misschien wel juist, iets op.'

Nieuw ondernemen

Maar, is de term onderhand niet wat uitgemolken? 'Tja', verzucht de Drutense ondernemer. 'Dat zou je kunnen zeggen. Tegenwoordig wordt er dan ook gesproken over duurzaam ondernemen. Ik vermoed dat dat in de toekomst overgaat in 'het nieuwe ondernemen'.
Overigens is er niks 'nieuws' aan de inhoud van MVO. Het is een term voor iets wat we al jaren gedaan hebben. Alleen was het 'toen' vanzelfsprekend, nu moet het ons (opnieuw) geleerd worden.

'Neem mijn jeugd', vertelt Biezemans. 'Ik kan me herinneren dat in Winssen, waar ik opgroeide, iedereen in de samenleving werd opgenomen. Het was gebruikelijk dat mensen met een beperking participeerden in de maatschappij. Een ander voorbeeld, het gebruik van grondstoffen. Mensen waren voor een deel zelfvoorzienend. Er werd niks 'teveel' verbruikt, er ging niks verloren. Groenafval werd hergebruikt, als compost. Bomen die gekapt moesten worden eindigden als warmtebron.'

Biezemans waardeert het dat er steeds meer initiatieven ontstaan met duurzaamheid als basis: 'Zowel op particulier als op zakelijk vlak rijzen de ideeën als paddenstoelen uit de grond. Het is de manier om ook in de toekomst op gezonde en leefbare wijze op deze wereld te kunnen wonen en werken.'
Meer informatie: www.dochtersadvies.nl en www.mvomaasenwaal.nl.