Jan Reijers, Iwan Lemmers, Broer Gijsbers en Bas Gijsbers.
Jan Reijers, Iwan Lemmers, Broer Gijsbers en Bas Gijsbers. Foto: Hans Barten

Afterparty Het Vergulde Vat

Door Maartje Radsma

AFFERDEN – Carnaval, dat is toch feesten tot je niet meer kan? 'Ook', vinden de (oud-)voorzitters van Het Vergulde Vat. 'Maar carnaval is vooral het op een hoger peil brengen van het sociale leven in het dorp', menen zij. Carnavalsvereniging Het Vergulde Vat vervult deze taak al 44 jaar. En daarom houdt zij op vrijdag 14 maart een feestavond ter ere van dit jubileum: de afterparty van carnaval.

In 1971 rukte het carnaval op naar Afferden en werd carnavalsvereniging Het Vergulde Vat opgericht. Jan Reijers, Broer Gijsbers, Bas Gijsbers en Iwan Lemmers zijn echte carnavalsvierders. 'Er zijn mensen die carnaval verschrikkelijk vinden, maar die denken dat carnaval ophoudt bij meters bier, een raar pak en de polonaise, wij zien dat anders', zeggen ze resoluut. 'Iedereen wordt en is betrokken bij het vieren van carnaval, van dorpshuis tot mensen die geen carnaval kunnen vieren. Maar carnaval betekent ook: leuke vergaderingen, werken voor goede doelen, wagens bouwen, vrije tijd opofferen ten behoeve van de leefbaarheid van het dorp en activiteiten organiseren.'
De vier heren genieten ervan om ieder jaar weer opnieuw het carnaval in Afferden te organiseren met de vereniging. 'Daar halen we echt voldoening uit'. Daarnaast genieten ze van de saamhorigheid van de carnavalsvereniging. 'We zijn met onze vereniging in die 44 jaar altijd gastvrij ontvangen in de zalen', aldus de heren.

Hoogte- en dieptepunten

In haar 44-jarig bestaan heeft de carnavalsvereniging hoogte- en dieptepunten gekend. Eén van die dieptepunten was de diefstal van de prinsenwagen. 'Wat hebben we hier kopzorgen over gehad. We wisten werkelijk niet waar deze was, totdat we bericht kregen dat we de wagen voor twaalf kratten bier terug konden krijgen'. Hoogtepunten kende de vereniging ook. 'Elk jaar is een hoogtepunt. Maar als we er dan één moeten noemen, dan kiezen we de prestatie dat we elf jaar lang de eerste prijs voor de optocht behaalden', zeggen ze trots.

Afterparty

De carnavalsvereniging is op dit moment druk bezig met de laatste voorbereidingen voor het feest op vrijdag 14 maart. Het feest start om 18.00 uur met een receptie, om 20.00 uur begint de feestavond. Tijdens deze avond, met muziek van een dj, brengt de vereniging 44 jaar carnaval in Afferden terug. 'We gaan voor een knallende feestavond', sluiten de vier heren af. Het feest is voor iedereen toegankelijk en vindt plaats in Kulturhus De Meent. De entree is gratis. Voor meer informatie: www.hetverguldevat.nl.