Verkiezingsborden bepalen het straatbeeld.
Verkiezingsborden bepalen het straatbeeld. Foto: Hans Barten

Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen 2015

Er valt weer iets te kiezen

MAAS EN WAAL - Het Waterschap? Provinciale Staten? Voor veel mensen vage begrippen, terwijl iedereen toch dagelijks met de beslissingen van beide partijen te maken krijgen. Bescherming tegen hoog water en een snelle afvoer van regenwater? Zaken waar het waterschap zich mee bezighoudt. Ruimtelijke ontwikkeling, natuurbeheer, regionaal openbaar vervoer en het verlenen van (cultuur)subsidies? Onderwerpen die Provinciale Staten aangaan. Of deze zaken Nederland ook aangaan, moet blijken uit het opkomstpercentage bij de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen op woensdag 18 maart.

Jarenlang was het slecht gesteld met het opkomstpercentage bij de Provinciale Staten verkiezingen. Stemde in 1978 nog bijna tachtig procent van de bevolking, bij de verkiezingen in 2007 lag dat percentage op slechts 46,3. In 2011 kwam 58 procent opdagen. Nee, dan de Waterschapsverkiezingen. Het 'opkomstpercentage' in 2008 was ronduit bedroevend, met een 'respons' van slechts 24 procent. Het stemmen ging toen nog per post of via internet. Vanaf nu dus 'gewoon' met de stembus. De waterschappen hopen dat met de gecombineerde verkiezingen meer mensen hun stem uit zullen brengen.

Het waterschap

Binnen waterschap Rivierenland hebben inwoners keus uit twaalf partijen. De kandidatenlijsten tellen acht Maas en Walers. In de verschillende verkiezingsprogramma's zitten de verschillen met name in de vraag of waterschappen meer geld moeten uittrekken voor ecologie en recreatie. En welke de financiƫle gevolgen hun beslissingen hebben, in de vorm van waterschapsbelasting. Op www.kieskompas.nl is een kieswijzer met betrekking tot waterbeheer samengesteld.

Provinciale Staten

De kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van Gelderland telt 463 leden van negentien verschillende partijen. Er komen vijftien kandidaten uit het Land van Maas en Waal.

Nog geen idee op wie je zou moeten stemmen? De StemWijzer test je politieke voorkeur aan de hand van dertig stellingen. Na beantwoording van alle stellingen kunt u de onderwerpen aangeven die voor u extra belangrijk zijn. In de StemWijzer zijn alle partijen die aan de verkiezingen meedoen vertegenwoordigd. De StemWijzer is te vinden op gelderland.stemwijzer.nl. Een stemwijzer waarop de standpunten van de politieke partijen in Gelderland, per onderwerp, te vinden zijn is www.MijnStemhulp.nl.