Bakstenen maken.
Bakstenen maken. Foto: Tatiana Klinkert

Kasteel Hernen op zoek naar ambachtslieden

HERNEN - Kasteel Hernen opent begin april haar poorten om publiek te laten zien hoe het leven op en rondom het kasteel er in de zestiende eeuw uitzag. De organisatie is op zoek naar vrijwilligers die een middeleeuws ambacht beheersen, of dat willen leren, en het leuk vinden om hun kennis over te dragen aan bezoekers.

Er is gekozen om terug te gaan naar het jaar 1544. In dat jaar overlijdt Joachim van Wijhe en kasteel De Heerlijkheid Hernen komt in bezit van de 32-jarige Reyner van Wijhe en zijn 24-jarige echtgenote Margriet van Egeren van den Diesdonck. Het jonge paar besluit al snel het kasteel aan te passen aan de eisen van hun leeftijd. Ze willen meer woonruimte en meer comfort. Een periode van grote bedrijvigheid breekt aan. Er wordt gebouwd en onderhandeld, maar ook worden de inkomsten uit de gronden bewaakt, meubels gemaakt, stoffen besteld, tapijten geweven en personeel aangestuurd.

Terug in de tijd

Het publiek dat kasteel Hernen bezoekt wordt letterlijk deelgenoot van dit proces. Men wordt betrokken bij de bouw- en inrichtingsperikelen, krijgt uitleg over hoe het er in die tijd aan toe ging en doet kennis op van de verschillende ambachten uit die tijd. Uiteraard mogen ze een handje helpen. Daardoor verschijnen er in het kasteel materialen en objecten die voor en door de bezoekers zijn gemaakt.

Bakstenen maken

De laatste maanden is er op het kasteel hard gewerkt om begin april de poorten van kasteel Hernen te kunnen openen. Met hulp van vrijwilligers is er volgende maand te zien hoe bakstenen vroeger werden gemaakt, hoe vuur gestookt werd en wat er pruttelde in de keuken. Maar er moeten ook manden gevlochten worden, kisten getimmerd, groenten geteeld en potten gebakken.

Vrijwilligers

Naast de ambachtslieden is het kasteel op zoek naar vrijwillige gastheren/-vrouwen. Heeft u interesse in een functie binnen de kasteelmuren? Stuur dan een mailtje naar kasteelhernen@glk.nl.