De gemeente Beuningen vindt het belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen en bewegen.
De gemeente Beuningen vindt het belangrijk dat kinderen buiten kunnen spelen en bewegen. Foto: Hans Barten

Ouders en kinderen betrokken bij speelbeleid

BEUNINGEN – Dagen worden langer en het weer wordt (hopelijk) beter. Kinderen gaan weer vaker naar buiten om te spelen en te ravotten. Tegelijkertijd gaat echter het speelbeleid van de gemeente Beuningen op de schop. Inwoners en kinderen wordt gevraagd mede richting te geven aan het nieuwe speelbeleid. Van maandag 2 tot en met maandag 16 maart staat er daarom een enquête over buitenspelen online.

De reden dat er een nieuw speelbeleid ontwikkeld wordt, is dat er nu en in de toekomst minder geld voor speel- en jeugdontmoetingsplaatsen (JOP's) in de buitenruimte beschikbaar komt. Kort samengevat betekent dat dat de gemeente jaarlijks 30.000 euro beschikbaar heeft voor het beheer en onderhoud van alle speel- en ontmoetingsplekken. Er is eenmalig 160.000 euro beschikbaar voor de verwijdering en omvorming van speelplekken tot openbare ruimte. Voor de renovatie en vervanging van de speelplekken is in totaal 500.000 euro beschikbaar in de periode van 2013 tot 2018.

Speelplekken gehalveerd

Het huidige speelbeleid dateert uit 2002. Het beleid is toe aan actualisatie, waarbij bewust wordt stilgestaan bij de kijk op en beleving van spelen en ontmoeten in de openbare ruimte anno 2015. In Beuningen wonen meer dan 5.100 kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar. Ze kunnen, om te spelen, terecht op één van de 90 (speel)plekken, variërend van kleine speelplaatsen, voetbalveldjes tot een JOP en een grootschalige speelgelegenheid als Speeltuin Kindervreugd. Alle locaties worden door de gemeente beheerd en minimaal de helft hiervan gaat verdwijnen. Daarom moeten keuzes gemaakt worden. Ondanks deze bezuiniging probeert de gemeente zoveel mogelijk speelwaarde in de wijken en dorpen te behouden.

Enquête

In de enquête kunnen inwoners aangeven wat de functie van spelen in hun wijk of dorp is, wat daarbij belangrijke voorwaarden zijn en hoe de gemeente de bezuinigingsopgave het beste kan invullen. Ook wordt gevraagd wat inwoners zelf kunnen bijdragen aan het spelen en ontmoeten in de wijk. De gemeente Beuningen gebruikt de resultaten om richting te geven aan het nieuwe speelbeleid. De digitale enquête en projectinformatie is tot en met maandag 16 maart te vinden op www.beuningen.nl/speelbeleid. Naar verwachting is het speelbeleid medio juli 2015 gereed voor besluitvorming.

Buurtbezoek

De gemeente bezoekt de komende tijd in de dorpen ouders, jongeren en kinderen om persoonlijk over hun ideeën en wensen te spreken. Op donderdag 12 maart tussen 18.00 en 20.00 uur is er mogelijk een inspraakbijeenkomst op het plein bij het gemeentehuis.