De Triangel heeft een vaste muziekdocent.
De Triangel heeft een vaste muziekdocent. Foto: Ger Loeffen

Aangeboren nieuwsgierigheid van kinderen stimuleren

Door Ger Loeffen

BEUNINGEN - Met twee open dagen wil montessorischool De Triangel in Beuningen ouders van (bijna) kleuters meer inzicht geven in het montessorionderwijs. Op woensdag 11 maart en zondag 15 maart staan de deuren open. Niet alleen voor kinderen uit Beuningen, maar ook voor ouders en driejarigen uit de aanpalende gemeenten.

Velen zullen niet onbekend zijn met de kernwaarden van het Montessorionderwijs: zelfstandigheid, creativiteit, eigen initiatief tonen en vooral onderzoekend leren. "Dat sluit aan bij de aangeboren nieuwsgierigheid van kinderen", aldus directeur Peter Ahsmann. "Het montessorionderwijs is er op gericht dat te stimuleren en leerlingen ontdekkend te laten leren. Het kind als individu te begeleiden waar nodig en zelfstandig te leren als het de mogelijkheden daartoe bezit en aantoont daaraan toe te zijn. Kinderen worden actief uitgenodigd spullen van huis mee te brengen naar school en daar hun verhaal over te vertellen. In elke klas is daarvoor een speciale aandachtstafel, waardoor ook weer andere klasgenoten gestimuleerd worden."

Biologie Plus

De Triangel is één van de vier Biologie Plusscholen in Nederland en de enige in Gelderland. De school is erkend door het Nederlands Instituut voor Biologie en wordt ondersteund met lesmateriaal op gebied van voeding, gezondheid, duurzaamheid, natuur, milieu, wetenschap en techniek. Dat geeft leerlingen een voorsprong waar ze de rest van hun leven van kunnen profiteren.

Cultuur en drama

Een ander speerpunt binnen de school is cultuureducatie. Ahsmann: "We laten de leerlingen kennismaken met cultuur in de breedste zin van het woord. Er is een vaste muziekdocent en alle kinderen krijgen dans- en dramalessen van twee docenten." Onlangs zijn de groepen 5 en 6 naar een uitvoering van het Gelders Orkest geweest in De Vereeniging in Nijmegen.

Ook is er extra capaciteit voor leerlingen die meer begeleiding vragen. Zo is er de ondersteuningsgroep 'Jongleren'. Kinderen wordt gevraagd zelf na te denken over de ondersteuning die zij denken nodig te hebben. Groot winstpunt hierbij is dat leerlingen gestimuleerd worden naar zichzelf te kijken.
Ahsmann: "De kinderen die straks in het nieuwe schooljaar starten, komen over twintig jaar op de arbeidsmarkt. Het is niet onze taak hen op te leiden in een specifieke richting. We moeten kinderen brede en basale kennis, vaardigheden en attitude bijbrengen: doorzettingsvermogen, ontplooiingszin, probleemoplossend denken, creativiteit, zichzelf kunnen en durven presenteren. En vooral respect voor alles dat groeit en leeft. Een kind dat in een boom klimt leert meer dan wij denken en kan uitstekend inschatten welk risico het neemt. Elk kind heeft tenslotte een intrinsieke motivatie en de wens een groot mens te worden. En daarin begeleiden wij elk kind individueel."

Open dag

Een kijkje nemen op basisschool de Triangel kan op woensdag 11 maart van 9.00 tot 12.00 uur en zondag 15 maart van 13.00 tot 15.00 uur. Meer informatie: www.detriangelbeuningen.nl.