Vanaf 1 maart kunnen bezoekers met de Podcatcher De Tuinen in.
Vanaf 1 maart kunnen bezoekers met de Podcatcher De Tuinen in. Foto: Hans Barten

Bloemetjes, bijtjes en een Podcatcher

Door Esther Doornewaard

APPELTERN - Er sluimert stilte voor de storm over De Tuinen van Appeltern, met wat hoopjes zand tussen de kiezelstenen, een vijftal geparkeerde auto's en tuinwerkers met scheppen in de hand en modder aan hun vingers. Een leeg park geeft toch altijd een wat onwennig gevoel, maar het harde werk is, spiekend tussen de struiken en planten, zeker zichtbaar. 'Ik ben blij dat we op 1 maart weer opengaan. Na de winterstop kunnen we er straks weer tegenaan', aldus Ben van Ooijen, directeur en eigenaar van De Tuinen van Appeltern.

Via een professionele organisatie, die ook zaken deed met het Rijksmuseum, weet Van Ooijen een geheel nieuw, slim stukje techniek op de markt te brengen: de Podcatcher, bedoeld om de consument tijdens zijn beleving door de tuinen te 'ontzorgen'. En dat is goed nieuws voor diegene, die geen zin heeft om plantnamen te onthouden of papier en smartphone bij de hand te houden. En daar ben ik een goed voorbeeld van.

Gewoon praktisch

Tijdens een bezoek aan het park wordt je via de Podcatcher, met een klik op de knop, voorzien van tuininformatie en dat ook nog thuis via de mail ontvangen. Gepersonaliseerde data met filmpjes, foto's, plattegronden en plantinformatie. Fijn is dat er niets met je gegevens wordt gedaan, dus geen ongewenste informatie of spam naderhand.

Inspiratie

De inspiratie voor en komst van dit stukje techniek heeft Van Ooijen geput uit een alledaags en praktisch perspectief: 'Uiteindelijk moet je gewoon nuchter blijven nadenken', aldus de directeur/eigenaar.

Een eerlijk tuinjaar

Meer bloemetjes en bijtjes, zonder bestrating en ijzer in het zicht, met milieubevorderlijke en eerlijke producten. Dat is een van de nieuwste invalshoeken voor het komende tuinjaar. De innovatieve en vooruitstrevende kijk die Van Ooijen op de tuinbranche heeft, vind ik verfrissend. Vincent van Gogh wordt het nieuwe thema van 'De Tuinen', met het ecologische avonturenbos de 'Wilde Weelde Wereld', tien compleet nieuwe, gerenoveerde, tuinen met de laatste trends, schilderen met planten en zelfs, in samenwerking met de Boerenbond, wat huisdieren, zoals kippen en konijnen in het park.

Bezige bijen

De tuinen lijken nu wat onwennig, zo tijdens deze seizoen-stop, maar achter de schermen zijn het bezige bijen, met creatieve, innovatieve en artistieke ideeën en dat kunnen we vanaf 1 maart gaan beleven in 'De Tuinen van Appeltern'.