Synchroonzwemmen is een combinatie van ballet en dansen onder het water.
Synchroonzwemmen is een combinatie van ballet en dansen onder het water. Foto: Synchroonzwemvereniging Cadans

Cadans wil bij de top blijven

BEUNINGEN - Het Nederlands Kampioenschap van Synchroonzwemvereniging Cadans was geen toevalstreffer. De zwemsters uit Beuningen horen al sinds 2010 bij de top, ze willen die positie vasthouden en zich in deze olympische sport ook in Europees verband manifesteren. Een blik in en onder water:

Door Anton Janssen

Lore Graven, in het dagelijks leven oefentherapeut Cesar in Beuningen, vervult bij Cadans een drievoudige rol. Ze is zelf al achttien jaar actief in haar sport (vroeger 'kunstzwemmen' genaamd) en is daarnaast ook trainster en coördinator wedstrijdzaken. Cadans traint wekelijks op donderdag, vrijdag en zondag in zwembad De Plons in Beuningen. Terwijl de zwemsters met de figuren bezig zijn, vertelt Lore: "Synchroonzwemmen is een combinatie van ballet en dansen in en onder water. De sierlijke figuren van synchroonzwemsters zijn spetterend en spectaculair. Het draait om lenigheid, kracht en uitstraling."
De vrij onbekende sport bestaat uit de vrije kür en de technische kür. "De technische kür bestaat uit vaste elementen die de KNZB heeft vastgelegd. In de vrije kür worden choreografie en figuren door de club zelf bedacht. Lore: "Hoe meer show, hoe beter de beoordeling door de jury. Bijvoorbeeld hoe hoger benen en armen boven water komen, des te hoger de puntenscore. Er zijn verschillende vormen: solo, in duet, met achten of in combo. Bij de combo komen de tien deelnemers afwisselend in verschillende samenstellingen in actie", licht de trainster toe.

Hoogste niveau

Cadans groeide in de loop van de jaren naar het hoogste niveau en mag zich op dit moment de beste club van Nederland noemen. De Beuningse vereniging, die 48 leden telt, krijgt een kick van topprestaties. Graven: "Vaardigheden en technieken zijn van jongs af aan aangeleerd. De zwemsters trainen veel in het water en doen daarnaast ook aan landtraining. Normaliter zijn ze ongeveer vier uur per training in het water. Zodra het NK in aantocht is, voeren we de intensiteit op." Lore is duidelijk over de doelstellingen van Cadans: "We willen de beste van Nederland blijven. Dat vraagt inzet en discipline van de zwemsters. Synchroonzwemmen is wel een dure sport, met name door het zwemwater. De ouders van onze leden nemen deze kosten voor hun rekening. Toch zouden wij graag extra financiële armslag hebben; sponsors zijn dan ook zeer welkom."
Als Nederlands kampioen doet Cadans van 7 tot en met 10 mei in Hoofddorp mee aan de Europa Cup wedstrijden, waarin ze haar krachten meet met de kampioenen van andere landen. De organiserende KNZB heeft Cadans gevraagd hier het spits af te bijten en de strijd met de technische kür te openen. Op 28 maart is Cadans met acht junioren actief bij de nationale jeugdkampioenschappen in Heerenveen, eind juni gaat de club met een nieuwe combo voor senioren naar de synchrobeat. Meer informatie, tel. 024-6771854 of www.cadans-synchro.nl.