Hedy Willems.
Hedy Willems. Foto: Hans Barten

Kennismaken met de wereld van de komkommer Door Maartje Radsma

EWIJK - Een charmeoffensief om de komkommer weer op de kaart te zetten maakte Hedy Willems in 2011 bekend in binnen- en buitenland. Sindsdien ontvangt de komkommerteler vele belangstellenden ín de kas, om kennis maken met de wereld van de komkommer. Waren voorheen alleen groepen welkom, vanaf nu kunnen ook particulieren een rondleiding krijgen.
Aanleiding voor het charmeoffensief was de EHEC-crisis in 2011. Er werd ten onrechte vermoed dat de EHEC-bacterie via komkommers werd verspreid, waardoor de vraag hiernaar helemaal weg was. Het zette het leven van de Ewijkse komkommerteler Hedy Willems en haar man op zijn kop. Hedy ging echter niet bij de pakken neerzitten en bedacht een manier om de consument te overtuigen van het mooie product 'de komkommer'.Samen met haar dochter Sharon maakte ze een boek over de achtergrond van de komkommerteelt, afgewisseld met komkommergerechten. 'Mijn dochter is fotografe. Zij legde alles vast. Vanaf het moment van zaaien tot en met het transport en de gerechten', vertelt Hedy. Toen het boek klaar was, hield Hedy een boekpresentatie. Daar kwam ook de media op af. Na de presentatie ontstond er een sneeuwbaleffect. 'Media uit binnen- en buitenland hadden aandacht voor ons initiatief', aldus Hedy.

Rondleidingen
Naast het uitbrengen van het boek, ging Hedy workshops en rondleidingen aanbieden. 'In het begin waren we hier wel wat huiverig voor, in verband met eventuele virussen in de kas. Maar als telers wilden we de consument zoveel mogelijk informatie geven over de herkomst van het product', legt Hedy uit. 'Door het treffen van de nodige voorzorgsmaatregelen, voordat bezoekers de kas in gaan, was het wél mogelijk hen te ontvangen.'

De rondleidingen en workshops bleken een succes. 'In principe waren deze bedoeld voor groepen vanaf vijftien personen. Maar omdat ik merkte dat ook particulieren graag aan een rondleiding wilden deelnemen, besloot ik om met ingang van 2015 ook individuele belangstellenden deze mogelijkheid te bieden.' Elke zaterdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur vindt er een rondleiding plaats. De kosten bedragen 9,95 euro per persoon, inclusief koffie/thee met wat lekkers. Inschrijven kan via komkommers@live.nl.

Ontspannen in de kas
Naast de rondleidingen voor individuen, start Hedy op dinsdag 24 februari met ontspanningssessies in de kas. 'In de avonden ben ik vaak in de kas te vinden. De warmte van de kas en de geur van de komkommerplant geven mij altijd een ontspannen gevoel. In de kas vindt bovendien de fotosynthese van de plant plaats, waarbij de plant zuurstof afgeeft en een gezonde atmosfeer ontstaat', aldus Hedy. 'Dit bracht mij op het idee dergelijke sessies te organiseren.' De ontspanningssessies in de kas vinden iedere dinsdagavond plaats van 19.00 tot 20.00 uur. Met een kop komkommerthee en een komkommermasker gaan belangstellenden de kas in om een uur lang te ontspannen en er even tussenuit te zijn.

Voor Hedy, inmiddels landelijke ambassadrice, is het komkommerseizoen weer begonnen. Vanaf nu worden er ook komkommers bij de kas verkocht. Voor meer informatie over Hedy Willems, de komkommers en de activiteiten in de kas, zie www.boekkomkommers.nl.