Toneelgezelschap Jan Rap en z'n Maat.
Toneelgezelschap Jan Rap en z'n Maat. Foto: Ger Loeffen

Dertig jaar lachen met Jan Rap en z'n Maat

BEUNINGEN – Toneelgezelschap Jan Rap en z'n Maat trekt al dertig jaar volle zalen. Op zaterdag 28 februari gaat het theaterdoek omhoog voor de voorstelling 'In de kast op de kast'. Het is de eerste van vier voorstellingen in de grote zaal van De Lèghe Polder in Beuningen.

Door Ger Loeffen

In de afgelopen dertig jaar gaf het gezelschap jaarlijks vier voorstellingen en dan nog een speciaal matinee bij voor ouderen en de bewoners van Zorgcentrum Alde Steeg. Alle voorstellingen waren steevast uitverkocht. En de belangstelling voor het toneelgezelschap neemt nog steeds toe. Ook dit jaar zijn er weer vier voorstellingen, op zaterdag 28 februari, zondag 1 maart en het weekend daarop op 7 en 8 maart. Dit jaar staat, na zeven maanden voorbereiding, de klucht 'In de kast op de kast' van de Britse schrijver Michael Pertwee in het fraai uitgevoerde programmaboekje.

In de afgelopen dertig jaar heeft Jan Rap en z'n Maat meerdere zeer bekende stukken gespeeld. Zo stond in 1989 Hotel op Stelten op het programma en in 2010 de klassieker De Tante van Charlie. Boeing Boeing werd in 2013 gespeeld en 'In de kast op de kast' werd ook in 1992 al eens gespeeld.
Het stuk gaat over staatssecretaris Boudewijn Kink, die een dag voor zijn huwelijk wordt ontvoerd. Als hij ontsnapt en zijn toevlucht neemt in het huis van de onkreukbare minister Hendrik O.W. de Greep zorgt dat voor talloze verwikkelingen. Dan blijkt de minister toch niet helemaal zo'n brave heer te zijn.
Door de jaren heen heeft een groot aantal acteurs in de spotlight gestaan. De enigen die vanaf het begin, in 1985, nog steeds optreden zijn de grondleggers van het gezelschap, Marijke Daanen en Piet Peters. Laatstgenoemde heeft zelfs lessen gevolgd bij de koning van de klucht, John Lanting. 'In de kast op de kast' wordt opgevoerd op zaterdag 28 februari en op zondag 1, zaterdag 7 en zondag 8 maart. Aanvang 20.00 uur. Als u de voorstelling bezoekt, let u vooral op het prachtig afgewerkte decor. Alles zelf gemaakt. Haal het doek maar op, doe het licht maar aan. Kaarten kosten 7 euro en zijn verkrijgbaar bij Primera in Beuningen.