Max Boonstoppel.
Max Boonstoppel. Foto: Anton Janssen

Afferdense Max komt uit voor Oostenrijks elftal

Door Anton Janssen

AFFERDEN - Voor de veertienjarige Max Boonstoppel uit Afferden is het vierlandentoernooi onder 15 in Side (Turkije) een bijzondere gebeurtenis. De bij DIO'30 in Druten begonnen voetballer zit al vijf jaar in de jeugdopleiding bij NEC in Nijmegen. Tijdens het internationale voetbaltoernooi speelt hij met Oostenrijk tegen Turkije, Servië én Nederland. Zijn voetbalverhaal:

Max Boonstoppel zette zijn eerste stapjes op het voetbalveld toen hij nog vier jaar moest worden. Zijn ontwikkeling ging snel. In 2010 werd Max gescout door NEC en Vitesse. Zijn keuze viel op de Nijmeegse club. De jongeling: "Voetballen in Nijmegen was gemakkelijker met dagelijkse zaken als schoolbezoek te combineren."

De jonge 'voetbalinternational' heeft een speciale dagindeling. Hij combineert zijn studie als derde jaars VWO-leerling aan het SSgN in Nijmegen met trainingen vijf dagen per week; in het weekend speelt hij wedstrijden. Na thuiskomst wacht 's avonds huiswerk. Vader Dirk en moeder Iris: "Max kan de discipline opbrengen zijn tijd goed in te delen."
De enthousiaste jeugdvoetballer is bij NEC doorgegroeid naar de C1 junioren. Max: "Ons elftal heeft in Mark Vaessen een geweldige trainer. Ik steek veel van hem op. We hebben een mooie groep met spelers uit Nijmegen en verre omgeving. We spelen in de landelijke eerste divisie en misten afgelopen najaar, door veel blessures, de promotie naar de eredivisie. We gaan het nu weer proberen." Bij NEC C1 speelt Max als centrale verdediger of verdedigend middenvelder en is hij aanvoerder. Hij hoopt volgend seizoen bij de B-junioren te horen. Nu doet hij al één keer per week aan de trainingen van de B mee. In het voorjaar wordt duidelijk of Max de overstap mag maken.

Dubbele nationaliteit

Uitkomen van de jonge Boonstoppel voor Oostenrijk is mogelijk omdat hij een dubbele nationaliteit heeft; zijn moeder is geboren Oostenrijkse. De voetbalbond in Oostenrijk benaderde Max in september vorig jaar, nadat een kennis zijn voetbalcapaciteiten had doorgegeven. De jeugdige inwoner van Afferden droeg al twee keer het Oostenrijkse shirt en staat dus al op twee officiële interlands. Boonstoppel: "Ik speel nu voor Oostenrijk, een definitieve keuze is het niet. Ik kan later altijd nog voor Nederland uitkomen. Nu speel ik ook tégen Nederland en sta ik tegenover jongens die ik in de competitie ontmoet. Dat is een aparte ervaring. Spelen voor het Nederlands elftal is ook best leuk. De voetbalbond hier geeft echter de voorkeur aan grotere en sterkere jongens van de grote clubs. Mijn kans komt nog wel."
Ron Vlaar van het Nederlands elftal en Sergio Ramos van Real Madrid zijn grote voorbeelden voor Max, die een ideaal nastreeft: "Ik hoop op een bestaan als voetbalprof. Daar ga ik voor. Ik ben een doorzetter, ook in het veld. Nu probeer ik eerst in Turkije een goed toernooi te spelen."
Het vierlandentoernooi in Side vindt deze week plaats. Aankomende donderdag speelt Oostenrijk tegen Nederland, zaterdag speelt het team tegen Servië.