Of deze sneeuwschuiver deze winter nog uit de garage komt is maar de vraag.
Of deze sneeuwschuiver deze winter nog uit de garage komt is maar de vraag. Foto: Ger Loeffen

Wat is het glad op straat

MAAS EN WAAL- Het is winter in Nederland! De dag na kerst sneeuwde het flink en ook afgelopen dagen is het koud geweest. Zondagnacht viel er zelfs een dun laagje sneeuw. Gemeenten hebben daarom afgelopen periode al diverse keren gestrooid vanwege de gladheid. Sneeuw brengt veel plezier met zich mee, maar toch kleven er ook nadelen aan, met name voor het verkeer. Waarom wordt er in de ene straat wel gestrooid en ligt er in een andere nog een dikke laag sneeuw? Reden om eens te onderzoeken wat het strooibeleid van de drie gemeenten in Maas en Waal is.

Door Maartje Radsma

Gemeenten strooien voordat de weg glad wordt. Om te bepalen waar en wanneer er gestrooid moet worden, wordt er gebruik gemaakt van gladheidmeldsysteem. De dienstdoende gladheidcoördinator van de provincie licht de coördinator van de gemeente in wanneer zij besluiten tot uitrukken. Indien blijkt dat er een kans op gladheid voordoet, besluit deze coördinator om te gaan strooien.

Sneeuwkrachten gaan op pad om de routes te strooien, binnen de gemeente West Maas en Waal zorgt het eigen personeel dat er gestrooid wordt, maar ook zijn er externe aannemers aangenomen. De gemeenten Beuningen heeft ook eigen personeel in dienst voor deze werkzaamheden, fietspaden laten zij strooien door externe partijen.
De provincie zorgt voor het strooien op provinciale wegen en de gemeente zorgt voor haar eigen wegennet. De routes zijn bepaald aan de hand van het gladheidbestrijdingsplan, deze wordt jaarlijks vastgesteld en als dat nodig is gewijzigd. Gemeenten werken daarnaast samen met de omliggende gemeenten en maken afspraken welke verbindingswegen zij strooien.

De gemeenten Beuningen en Druten krijgen per jaar 250 tot 300 ton kilo zout. In de gemeente Druten is er tot nu toe 131 ton zout en 28m3 pekel gestrooid.

Help het is nog steeds glad!

Volgens Heinz Ruardij, coördinator gladheidbestrijding van de gemeente Druten, kan het bij sneeuwval enige dagen duren voordat alle wegen gestrooid zijn: 'Soms horen we van mensen dat ergens niet is gestrooid, of dat er te laat wordt gestrooid. Bij extreme weersomstandigheden kunnen we helaas niet overal tegelijk zijn. Als er bijna geen gebruik wordt gemaakt van wegen waar gestrooid is, kan het zout niet mengen met de sneeuw en blijft het glad. Daarnaast kan vast gereden sneeuw niet weggeschaafd worden'.

Wilt u meer informatie over het strooibeleid? Bekijk dan eens de website van uw gemeente voor meer informatie.