Op 29 augustus 2012 opent burgemeester Carol van Eert de Jeu de Boules-baan bij zorgcentrum Overmars. Rechts Jos Elbers, voorzitter van de seniorenvereniging Winssen.
Op 29 augustus 2012 opent burgemeester Carol van Eert de Jeu de Boules-baan bij zorgcentrum Overmars. Rechts Jos Elbers, voorzitter van de seniorenvereniging Winssen. Foto: Ger Loeffen

Sluiting Overmars heeft grote gevolgen voor Winssen

WINSSEN- Wanneer Zorggroep Maas en Waal deze zomer de deuren sluit van verzorgingshuis Overmars in Winssen zal dat merkbare gevolgen hebben voor de samenleving in het dorp.

Door Ger Loeffen

De plannen tot sluiting van Overmars zijn niet nieuw. Al in 2002 en vervolgens 2011 kondigde Woonzorg Nederland, eigenaar van het pand aan het gebouw te willen sluiten.

Toen heeft een aantal Winssenaren, waaronder Wim Lam en Wiel Bijmans, zich ingezet om de ophanden zijnde sluiting te voorkomen. En met succes. Nu ook huurder Zorggroep Maas en Waal dit besluit heeft genomen heeft het duo versterking gekregen van Jos Elbers en Sijmen Versluijs.

Behoud Overmars

Het vierspan heeft de belangengroep 'Behoud Overmars' opgericht en gaat gesprekken aan met Zorggroep Maas en Waal en Woonzorg Nederland. Inzet is het realiseren van een kleinschalig zorghotel met een twintigtal appartementen. Daarvoor zal een deel van het gebouw, dat dateert van begin jaren 60 van de vorige eeuw, moeten worden aangepast aan de huidige woonnormen en zorgeisen. En vraag is of eigenaar Woonzorg Nederland hiertoe bereid is.

Bijmans is zeer begaan met de sluiting. 'Overmars hoort bij Winssen. De bewoners zijn allemaal op hoge leeftijd' aldus Bijmans. 'Verhuizing heeft zeer grote gevolgen voor deze mensen. En dat allemaal op zo'n korte termijn.
De bewoners moeten er binnen enkele maanden uit. Daar komt bij dat velen hun roots in Winssen hebben en nu dus gedwongen moeten verhuizen naar Beneden-Leeuwen. Dat mag je deze mensen eigenlijk niet meer aandoen.'