Een kennismakingsclinic van Freerunning op het Pax Christi College in Druten.
Een kennismakingsclinic van Freerunning op het Pax Christi College in Druten. Foto: Hans Barten

Nieuw in Druten: Freerunning

DRUTEN - Freerunning heet de nieuwe tak van sport van de Drutense Turn- en dansvereniging Druturnia. Die begon er als eerste in Maas en Waal mee en gaat in samenwerking met Actief Maas en Waal met kennismakingsclinics op pad.

Door Anton Janssen

De turnvereniging in Druten nam het initiatief deze nieuwe tak van sport, onder de vlag van Actief Maas en Waal, in haar vereniging als nieuw aanbod op te nemen. Met de gekozen aanpak kunnen ongeveer 450 jeugdige jongens en meisjes met deze bijzondere mix van springen, lopen en stoere tricks kennis maken.

Freerunning, een nieuwe streetwise sport, is spannend en een stoere vorm van bewegen die bij jongeren in opkomst is. Het heeft iets van turnen (springen, rollen) en atletiek (duurloop, hordenloop, hindernisloop). Bij deze sport spreekt men over parkour, streettricks en trickings.

Bij parkour handelt het om het snel en efficiƫnt afleggen van een hindernisbaan. Bij streettricks om het maken van allerlei acrobatische sprongen over obstakels en bij trickings om allerlei acrobatische sprongen gelijkvloers.

Pim van Dinteren, als combinatiefunctionaris van Actief Maas en Waal bij het nieuwe project betrokken: "Freerunning is een betrekkelijk jonge sport die in Frankrijk is ontstaan. Daar is het een bezigheid 'uit het straatbeeld'; het had oorspronkelijk met de brandweer te maken en was op het handig en snel uitrukken gericht."

"Bij de clinics en de daaropvolgende proeflessen krijgen we ondersteuning van de bekende en grote Turnvereniging De Hazenkamp uit Nijmegen. Een instructeur van die vereniging komt bij ons lessen geven. Voorlopig zien we freerunning als een pilot voor enkele scholen. We wachten de ervaringen en resultaten af en bekijken daarna of er verdere mogelijkheden zijn", legt Van Dinteren uit.

Druturnia geeft clinics om dit nieuwe onderdeel in haar pakket onder de aandacht van de jeugd te brengen. Deze week is op drie locaties gestart. Voor het PCC Juniorcollege in de gymzaal aan de Klepperheide, voor IKC De Kubus in sporthal De Heuvel en voor 't Geerke in de gymzaal van De Lier in Puiflijk. Komende week krijgen de clinics daar een vervolg.

Druturnia gaat na de clinics verder met freerunning. De jeugd krijgt de gelegenheid meer daarover te horen en te zien tijdens een aantal proeflessen. Jongens en meisjes kunnen vanaf woensdag 28 januari twee keer een gratis proefles volgen.

Die proeflessen staan ook open voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van Drutense scholen die nog niet met de clinics werden bezocht. De proeflessen zijn in De Lier in Puiflijk. Voor de leeftijd van 8 tot 13 jaar van 15.00 tot 16.30 uur en voor de leeftijd 13 tot en met 16 jaar van 16.30 tot 18.00 uur.

Informatie over freerunning bij Pim van Dinteren (06 48250057) of bij Marc Alewijn van Druturnia (06 29149194). Aanmelden via coordinatordruturnia@gmail.com.